18 aprilie 2024
8 C
București

30,4 milioane dolari pentru un bol din timpul dinastiei Qinq. Business-urile marilor case de licitații înfloresc cu ajutorul investitorilor în artă din Hong Kong

Business-urile marilor case de licitații înfloresc cu ajutorul investitorilor în artă din Hong Kong. Colecționarii din fosta colonie britanică scriu record după record, alocând sume impresionante pentru achizițiile pe care le fac la evenimente organizate de Sotheby’s  sau Christie’s.

Licitația Sotheby’s, de marți seară de la Hong Kong, a reușit să strângă o sumă destul de mare. Vedeta serii a fost un bol extrem de rar din timpul dinastiei Qinq (1644-1912). Obiectul de o frumusețe aparte a fost adjudecat de un colecționar care a plătit 30,4 milioane dolari. Licitația a durat doar cinci minune, iar câștigător a fost un investitor anonim.

În doar cinci minute, bolul a fost câștigat de un cumpărător anonim, care a plătit pentru el 30,4 milioane USD

Bolul are un diametru de 14,7 centimetri și este pictat pe un fundal roz, fiind decorat cu „falangcai”, ornamente cu email realizate combinând tehnicile chinezeşti cu cele occidentale. Pe bol se remarcă mai multe tipuri de flori, printre care narcise galbene, nu foarte comune pe porţelanurile chinezeşti.

În prezentarea de pe site-ul Sotheby’s se menționează că bolul a fost folosit de împăratul Kangxi în deceniul al doilea al secolului al XVIII-lea şi a fost realizat într-un atelier imperial al Oraşului Interzis din Beijing de către o mică echipă de artizani, cu ajutorul iezuiţilor din Europa, folosind propriile lor tehnici şi material.

Este în mod absolut cel mai frumos exemplar de acest fel. În total se cunosc doar trei boluri cu acest magnific fundal roz „, a declarat Nicolas Chow, preşedintele Sotheby’s Asia.

Nicolas Chow prezintă rarerele manuscrise budiste din timpul dinastiei Ming

În cadrul aceluiași eveniment s-au stabilit și alte recorduri. Este și cazul unor seturi de manuscrise budiste din perioada dinastiei Ming. Astfel, Sotheby’s a vândut cu peste 30 de milioane dolari cel mai important manuscris budist care a apărut vreodată în vreo licitație. Manuscrisul datează din epoca de aur a dinastiei Ming și a fost realizat din ordin imperial în prima parte a secolului al XV-lea. Relicva istorică s-a păstrat într-o stare foarte bună, fiind singurul manuscris de acest gen care a supraviețuit în afara Muzeului Palatului Național din Taipei. Înregistrat inițial într-o colecție privată de la Kyoto, în 1917, manuscrisul a rămas necunoscut până în 2014.Sutrele sunt învățături canonice care fac cunoscute învățăturile lui Buddha.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Sotheby’s

 

 

 

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei