19 aprilie 2024
9 C
București

Experimentul bebelușilor editați genetic a fost confirmat

Experimentul bebelușilor editați genetic a fost confirmat. Lumea științifică a intrat în fiebere atunci când un om de știință din China a făcut public faptul că a reușit să creeze în premieră doi bebeluşi care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică.

Chiar dacă inițial au existat semne de întrebare în legătură cu veridicitatea informației, cercetătorul He Jiankui și-a prezentat experimentul la cea de-a doua ediţie a Human Genome Editing Summit, organizată la Universitatea din Hong Kong. Cu această ocazie, expertul chinez a explicat că a contribuit la naşterea unor gemene ale căror secvenţe ADN au fost modificate pentru a le face să devină rezistente în faţa HIV, virusul care declanşează SIDA.

În cadrul unui seminar la care au luat parte aproximativ 700 de persoane, He Jiankui a povestit că opt cupluri – toate alcătuite dintr-un tată seropozitiv şi o mamă seronegativă – s-au oferit să fie voluntari în acest experiment. Unul dintre cupluri s-a retras.

De asemenea, cercetătorul chinez a prezentat scuze pentru faptul că rezultatul experimentului său a ajuns în presă în mod neaşteptat. „Înainte de toate, trebuie să prezint scuze pentru faptul că rezultatul a ajuns în presă într-o manieră neaşteptată„, a declarat savantul chinez, referindu-se la mesajele video publicate duminică pe YouTube şi care vorbeau despre reuşita sa medicală.

O pauză a fost luată în testele clinice, ţinând cont de situaţia actuală. Acest studiu a fost trimis unei reviste ştiinţifice pentru a fi recenzat „, a mai spus cercetătorul chinez.

He Jiankui, profesor-asociat la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, a dorit să puncteze că universitatea unde profesează nu a fost la curent cu desfăşurarea studiului său.

Presa internațională relatează că omul de știință a declarat că este mândru de munca lui şi a dezvăluit că o altă voluntară este însărcinată în urma participării sale la acest experiment medical. „Pentru acest caz, mă simt mândru. Mă simt cel mai mândru„, a adăugat el, atunci când a fost confruntat de mai mulţi colegi de breaslă prezenţi la summitul organizat în Hong Kong.

He Jiankui a spus că experimentul lui a fost autofinanţat şi a respins acuzaţia potrivit căreia cercetarea ar fi fost desfăşurată în secret, argumentând că s-a adresat comunităţii ştiinţifice pe această temă în ultimii trei ani.

„Cutia Pandorei a fost deschisă”

Reamintim că He Jiankui a publicat un video pe Youtube în care afirmă că genele celor două fetiţe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV. Expertul chinez a declarat că fetiţele, care au primit prenumele de Lulu şi Nana, “au venit pe lume plângând, în urmă cu câteva săptămâni, şi sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluş“.

Identitatea părinților celor doi bebeluși nu a fost făcută publică, cercetătorul limitându-se să spună doar că tatăl celor două fete este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

He Jiankui, care locuieşte în oraşul Shenzhen, a explicat că a aplicat o tehnică de “chirurgie” a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potenţială infectare cu HIV. Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată.

He Jiankui susţine că acea intervenţie asupra genelor a avut succes şi că “nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV“.

În urma acestor dezvăluiri, lumea științifică a reacționat. Peter Dabrock, preşedintele Consiliului Etic German, a catalogat proiectul ca fiind un experiment iresponsabil făcut pe oameni. “Chiar dacă ceea ce pretinde cercetătorul chinez este adevărat, în prezent astfel de încercări şi chiar anunţuri vor fi criticate în termenii cei mai duri“, a adăugat Peter Dabrock, potrivit căruia efectele secundare şi întârziate ale editării de gene sunt dificil de prezis şi de controlat.

La rândul său, Jennifer Doudna, una dintre inventatoarele tehnologiei de editare genetică CRISPR/Cas9, l-a criticat pe omul de ştiinţă He Jiankui. “Dacă se confirmă, această realizare este o încălcare a abordării transparente şi precaute cu care comunitatea ştiinţifică a aplicat CRISPR-Cas9. Plecând de la premisa că o analiză independentă va confirma ştirea apărută astăzi, această realizare întăreşte nevoia urgentă de a limita folosirea editării genetice la embrionii umani la cazurile în care există o necesitate medicală nerezolvată şi unde nicio altă abordare medicală nu este viabilă. Este important ca discuţia publică şi transparentă a multelor utilizări ale tehnologiei editării genetice să continue, aşa cum se va întâmpla în următoarele trei zile în cadrul summitului pe tema editării genetice de la Hong Kong“, a spus Jennifer Doudna, profesor de chimie şi biologie moleculară şi celulară la Universitatea Berkeley din Statele Unite.

De asemenea, peste o sută de oameni de ştiinţă, cei mai mulţi din China, au spus într-o scrisoare deschisă publicată marţi că utilizarea tehnologiei CRISP-Cas9 pentru manipularea genetică a embrionilor umani este periculoasă şi nejustificată. „Cutia Pandorei a fost deschisă„, au adăugat semnatarii scrisorii.

CRISPR/Cas9 a fost pusă în evidenţă de cercetători în anii ‘1980 la bacterii, care au capacitatea de a se proteja de agenţii patogeni decupând material genetic din virus şi reconstruindu-l în propriul ADN. Procedura este realizată cu proteina Cas9, care funcţionează ca o “foarfecă” genetică.

Jennifer Doudna și Emmanuelle Charpentier au publicat un studiu în 2012, în care demonstrau cum poate fi folosită tehnologia pentru a ţinti cu precizie anumit material genetic, procedură care poate fi folosită şi în cazul genomului uman.

Autor: Ștefania Enache
Foto: USATODAY.com

CITIȚI ȘI: Lumea științifică fierbe. S-au născut primii bebeluși editați genetic?VIDEO

 

Mai multe articole

Știrile zilei