29 martie 2024
22.6 C
București

Știința nu-l ucide pe Dumnezeu

Știința nu-l ucide pe Dumnezeu”, afirmă cu tărie fizicianul brazilian Marcelo Gleiser, câștigătorul Premiului Templeton pe 2019.

Profesor de fizică şi astronomie, specializat în cosmologie, Marcelo Gleiser consideră că ateismul nu este compatibil cu metoda ştiinţifică, susținând că este “o credinţă într-o necredinţă. Negaţi categoric ceva împotriva căruia nu aveţi nicio dovadă”.

Omul de știință, care prin munca sa încearcă să prezinte „dimensiunea spirituală a vieţii”, se declară agnostic. “Îmi păstrez mintea deschisă, pentru că înţeleg că avem cunoştinţe umane limitate”, punctează Marcelo Gleiser.

Prin intermediul cărților pe care le-a scris, dar și prin intermediul sutelor de articole prezentate în presă sau pe diferite bloguri, Marcelo Gleiser descrie modul în care ştiinţa şi religia încearcă să răspundă la întrebări foarte similiare despre originea universului şi a vieţii.

Primul lucru pe care îl citiţi când deschideţi Biblia este povestea unei creaţii. Evrei, creştini, musulmani, indiferent de religie, toţi vor să ştie cum a apărut lumea”, arată fizicianul. Iar acestă curiozitate fundamentală, de ordin religios sau științific, poate conduce la răspunsuri diferite. Metoda ştiinţifică este făcută din ipoteze ce pot fi combătute, nu şi religia. Totuși, ştiinţa poate oferi răspunsuri doar până la un anumit punct.

Este o problemă cunoscută în filosofie, cea a primei cauze: suntem limitaţi. Trebuie să fim suficient de umili pentru a accepta că suntem înconjuraţi de mister”, subliniază Marcelo Gleiser.

Referitor la părerea celor care cred că Pământul a fost creat în şapte zile, omul de știință spune direct: „Ei văd ştiinţa ca pe un duşman pentru că au o viziune învechită potrivit căreia oamenii de ştiinţă încearcă să-l ucidă pe Dumnezeu încercând să rezolve misterul originilor. Ştiinţa nu îl ucide pe Dumnezeu”.

Cine este profesorul Marcelo Gleiser

Profesorul Marcelo Gleiser este unul dintre cercetătorii care nu concep să rupă știința de spiritualitate. El a primit premiul Templeton pe 2019. Se poate spune că acest premiu este similar cu alte mari premii acordate oamenilor de știință, fiind un NOBEL pentru spiritualitate.

Fizicianul şi astronomul brazilian a fost recompensat cu 1,4 milioane de dolari, pentru lucrările sale care combină ştiinţa cu spiritualitatea.

Marcelo Gleiser este profesor la Darthmouth College din statul american New Hampshire. El s-a făcut remarcat datorită faptului că a scris mai multe bestselleruri şi a apărut în numeroase emisiuni de radio şi televiziune, în care a vorbit despre ştiinţă. Cercetătorul brazilian militează activ pentru ideea că ştiinţa reprezintă o căutare spirituală pentru a înţelege originile Universului şi ale vieţii de pe Pământ.

Voi lucra mai mult ca niciodată pentru a răspândi mesajul de unitate globală şi de conştientizare planetară în faţa unui public mai amplu“, a declarat profesorul Gleiser după primirea acestui trofeu.

În studiile sale, profesorul Marcelo Gleiser analizează interfaţa dintre ceea ce el a denumit “fizica celor foarte mari” şi “fizica celor foarte mici” pentru a reconstrui începuturile Universului.

Cercetează posibilitatea existenţei vieţii dincolo de planeta noastră

Fizicianul şi astronomul brazilian nu se limitează doar cercetarea originii vieţii pe Pământ. El analizează şi posibilitatea existenţei vieţii dincolo de planeta noastră.

Născut în Rio de Janeiro, într-o familie influentă din comunitatea evreiască, Marcelo Gleiser a studiat în Brazilia şi în Marea Britanie. Începând cu anul 1991, el s-a corpului profesoral de la Dartmouth College, în cadrul catedrei de fizică şi astronomie.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Marcelo Gleiser Facebook

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Hidroelectrica vrea ca profitul net de 6,3 miliarde lei să ajungă la acţionari

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii societăţii.Propunerea vine în contextul...

Știrile zilei