Get this Widget

10 lucruri pe care (probabil) nu le știai despre ciocolată

0

Faptul că ciocolata este unul dintre cele mai îndrăgite alimente din lume este un lucru de notorietate, pe care credem că nu l-ar putea contesta nimeni. Și cum ar putea cineva să facă acest lucru când aceasta nu este doar delicioasă, ci poate fi și extrem de sănătoasă, atunci când este preparată așa cum se cuvine, adică cu un conținut cât mai mare de cacao și fără ingrediente dăunătoare? Astfel, ne-am gândit să trecem în revistă o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre ciocolată, pe care probabil nu le știai și care, credem noi, ți  se vor părea extrem de interesante. Iată despre ce este vorba:

  1. Cacaoa reprezintă alimentul cel mai bogat în magneziu din lume.

Magneziul acționează ca factor de creștere, tonic general, regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv și tranchilizant, are rol alături de calciu și fosfor în controlul excitabilității musculare și înlesnește metabolismul vitaminei C și al calciului. De asemenea, acesta are rolul de a fi unul dintre constituenții principali ai scheletului și dinților și este cofactor pentru mai mult de 300 de enzime.

  1. Cacaoa reprezintă alimentul de origine vegetală cu cel mai mare conținut de fier.

Fierul este un oligoelement prezent la nivelul fiecărei celule din organismul uman. Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei, a unor enzime, precum și a mioglobinei. Acesta mai are și rolul de a vindeca și preveni anemiile, asigură nutriția mucoaselor, secreția gastrică, respirația celulară, ajută la procesul de creștere, marește rezistența la îmbolnăviri, mai ales la infecții, transportă diferite substanțe chimice implicate în metabolismul energetic, are acțiune antioxidantă, ajută la creșterea armonioasă, asigură funcția reproductivă.

  1. Cacaoa reprezintă cea mai bogată sursă de antioxidanți din lume.

Printre antioxidanții conținuți în cantitate mare în cacao se numără polifenoli, catechine și epicatechine. În boabele de cacao există mai mulți antioxidanți decât în vin roșu, afine, acai, rodii și goji, luate împreună. Antioxidanții reprezintă o categorie de nutrienți care ajută organismul în eliminarea acțiunii nocive a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor și pot conduce la îmbolnăvirea de cancer.

  1. Cacaoa este mai eficientă în prevenirea cariilor decât fluorul.

Un studiu efectuat de cercetători din Japonia a concluzionat faptul că anumite părți din boabele de cacao neutralizează bacteriile din gură și cariile dentare. Ei au descoperit că cacaoa are un efect anti-bacterial și poate fi folosită cu succes împotriva plăcii și a altor agenți dăunători.

  1. Ciocolata se topește la o temperatură fixă: 34 de grade Celsius.

Punctul de topire a ciocolatei, 34 de grade Celsius, se află cu puțin sub temperatura normala a corpului uman. De altfel, aceasta este singurul aliment care prezintă o astfel de proprietate unică, iar faptul că se topește la o temperatură atât de scăzută este unul din motivele pentru care textura ei este atât de plăcută și catifelată atunci când o savurăm.

  1. Ciocolata caldă a fost prima formă de preparare a ciocolatei din istorie.

Atât în cultura aztecă, cât și în cea mexicană se prepara un fel de ciocolată caldă, aceasta fiind folosită cu ocazia anumitor ceremonii, cum ar fi nunțile. Spre deosebire de ciocolata caldă din zilele noastre, acea băutură era amară. Un fapt interesant este că 90% din perioada în care a existat ca preparat, ciocolata s-a consumat în formă lichidă.

  1. Ciocolata solidă a fost inventată în Marea Britanie.

Combinând unt de cacao, zahăr și lichior de ciocolată, 2 britanici au creat prima formă de ciocolată solidă, în anul 1847.

  1. Ciocolata se consumă în cantitate redusă în țările unde este cultivată cacaoa.

Africanii, asiaticii și sud-americanii consumă cantități foarte mici de ciocolată, în timp ce în America de Nord consumul este unul destul de crescut. Cu toate acestea, topul consumatorilor este condus, pe departe, de europeni, 16 dintre primele 20 de țări mari consumatoare de ciocolată fiind europene, în vârf situându-se elvețienii. Cu toate acestea, atunci când a fost adusă în Europa ciocolata nu a fost deloc populară printre europeni.

  1. Boabele de cacao au fost folosite ca monedă.

Băștinașii din America Centrală și America de Sud, în special aztecii, obișnuiau să folosească boabele de cacao ca monedă de schimb.

  1. Ciocolata cu lapte a fost inventată în Elveția.

Aceasta a fost creată de către Daniel Peter în anul 1875, după opt ani în care a experimentat și a lucrat la rețetă, ingredientul cheie fiind laptele condensat.

Acestea sunt cele 10 aspecte interesante și mai puțin cunoscute despre ciocolată și despre ingredientul ei de bază, boabele de cacao. Fie că este vorba de lucruri care țin de valoarea nutrițională extraordinară, fie că am ales dintre curiozitățile și aspectele care țin de istoricul acestui aliment, noi sperăm că ți-am adus un plus de informații interesante și chiar folositoare.

Înainte de a încheia, dorim să mai punctăm cele 3 aspecte la care trebuie sa fim extrem de atenti atunci cand alegem si cumparam ciocolata: procentajul de cacao, calitatea acesteia si ce alte ingrediente contine respectiva ciocolata. Astfel, este bine sa alegem o ciocolata cu un continut ridicat de cacao (beneficiile ciocolatei se refera, desigur, la cele ale boabelor de cacao), fiind indicat ca aceasta sa fie de cea mai buna calitate, de preferat organica. In privinta ingredientelor pe care le mai contine ciocolata, se recomanda sa evitam sortimentele care contin o cantitate mare de zahar rafinat adaugat, precum si alte substante nenaturale si periculoase pentru sanatate.

Pentru ca iubim ciocolata, ne dorim să-ți și recomandăm cele mai bune sortimente existente pe piață, indiferent că vine vorba de tablete de ciocolată sau de ciocolată caldă. Este vorba despre Green & Black’s, care este considerat brandul numarul 1 in lume de ciocolata organică și este preparată cu ingrediente de cea mai buna calitate: boabe de cacao Trinitario, zahăr de trestie nerafinat și vanilie de Madagascar și de ciocolata caldă Sir Hans Sloane, care este o ciocolata selectă, de calitate premium, făcută după o rețetă tradițională britanică și care a câștigat medalia de aur la prestigiosul concurs Great Taste Awards.

Produsele recomandate se pot achiziționa din magazinele Mega Image Concept Store, Cărturești, Naturalia și Diverta sau online, de pe Diverta.ro, AlimenteSpeciale.ro,  BioPlanet sau UnicornNaturals.ro.

Autor: Ioana Galeș

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply