Get this Widget

Adio ROBOR! Ce se întâmplă cu ratele la creditele în lei

0

ROBOR nu mai este utilizat în calcularea creditelor cu dobânzi variabile. Începând cu 2 mai, Banca Națională a României ( BNR) va publica noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor reglementat prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului 19/2019.

„Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”, a explicat BNR.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Prin Ordonanţa 114, Guvernul Dăncilă a decis să schimbe indicele de referinţă la creditele în lei, motivând că dobânda ROBOR este mai mare decât dobânda la care se împrumută băncile între ele prin tranzacţiile efective.

Rămâne însă de văzut ce efecte va produce această schimbare în buzunarele românilor cu credite în lei. Deja există semnale că unele împrumuturi ar putea să se scumpească.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply