Get this Widget

Admiterea la medicină în 2019. Specializări noi la UMF Grigore T. Popa Iași

0

Admiterea la medicină în 2019. UMF Grigore T. Popa își lărgește lista specializărilor, reprezentanții instituției de învățământ ieșene anunțând că pentru anul universitar 2019-2020 vor fi înfiinţate două noi specializări în cadrul facultăţilor de Farmacie şi Medicină Dentară.

Astfel, pentru admiterea din acest an se înființează două specializări noi: “Cosmetică medicală şi Estetică”, unde durata studiilor este de trei ani. Specializarea va fi înfiinţată în cadrul Facultăţii de Farmacie. O altă specializare va fi înfiinţată la Facultatea de Medicină Dentară, cea de “Asistenţă de Profilaxie Stomatologică”. Durata studiilor va fi de 3 ani.

Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, a declarat că ambele programe de licenţă sunt supuse aprobării Ministerului Educaţiei.

Ambele programe de licenţă răspund unor cerinţe reale pe piaţa muncii. De exemplu, un student care va absolvi Facultatea de Farmacie – specializarea Cosmetică medicală şi Estetică, va avea diverse oportunităţi de carieră, de la clinicile de dermato-cosmetică, până la saloanele şi centrele de înfrumuseţare. Statisticile arată că avem nevoie de asistenţi specializaţi în domeniul profilaxiei stomatologice, de aceea cred că este important ca universitatea noastră să aibă inclusă în oferta academică şi o astfel de specializare, în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară“, a explicat prof. univ. dr Viorel Scripcariu.

Rectorul rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” a anunțat că în cadrul şedinţei de pe 15 ianuarie a Senatului UMF Iaşi s-a decis ca admiterea să se desfăşoare, ca şi până acum, în luna iulie. Astfel, înscrierile se vor desfăşura în perioada 15 – 20 iulie, iar testul grilă se va organiza pe 24 iulie.

Concursul de admitere se va organiza pentru specializările “mari”, precum Medicină, Medicină Dentară, unde durata studiilor este de 6 ani, Facultatea de Farmacie, unde durata studiilor este de 5 ani. La specializările “mici” precum Asistenţă Medicală Generală sau Bioinginerie, unde durata studiilor este de 4 ani, Nutriţie şi Dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică Dentară, Asistenţă de Profilaxie Stomatologică, Cosmetică medicală şi Estetică, unde durata studiilor este de 3 ani.

Reprezentantul instituției de învățământ a precizat că, potrivit Metodologiei din acest an, se menţin aceleaşi discipline de examen pentru testul grilă şi aceeaşi pondere a notei obţinute la examenul de bacalaureat faţă de anul trecut.

Selectarea candidaţilor în cadrul concursului de admitere ţine cont numai de nivelul pregătirii profesionale a acestora şi se realizează prin două modalităţi. Una dintre acestea este susţinerea unui test grilă, în limba română, pentru ocuparea locurilor subvenţionate de la bugetul de stat şi a locurilor cu taxă în lei. Cea de-a doua modalitate este reprezentată de evaluarea performanţelor şcolare şi, eventual, universitare ale candidaţilor, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxă în valută şi locuri cu taxă în lei pentru a doua facultate“, a spus rectorul UMF Iaşi.

Concursul pentru admiterea la ciclul de studii universitare de licenţă va avea loc sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore, iar clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

Metodologia prevede că pentru specializările Medicină şi Medicină Dentară materia de concurs este obligatorie din manualul de Biologie clasa a XI-a -Anatomia şi Fiziologia omului, şi la alegere din Chimie Organică sau Fizică.

Pentru specializarea Farmacie este obligatorie materia din manualul de Chimie Organică, şi la alegere din Biologie Vegetală sau Biologie clasa a XI-a – Anatomia şi Fiziologia omului.

Pentru specializările Asistenţă Medicală Generală, Tehnică Dentară, Nutriţie şi Dietetică, Cosmetică medicală şi Estetică, Asistenţă de Profilaxie Stomatologică candidaţii trebuie să aleagă între Biologia de clasa a XI-a – Anatomia şi Fiziologia omului , sau Chimie Organică.

Pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare trebuie să înveţe materia din manualul de Biologie clasa a XI-a – Anatomia şi Fiziologia omului. Pentru specializarea Bioinginerie, candidaţii vor alege între Matematică sau Biologie clasa a XI-a – Anatomia şi Fiziologia omului.

Autor: Mădălina Lazăr

Foto: Universitatea de de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iași

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply