Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Ajutoarele de minimis pentru fermieri se vor majora până la 25.000 de euro

0

Ajutoarele de minimis pentru fermieri se vor majora până la 25.000 de euro, măsura fiind propusă de Comisia Europeană.Executivul comunitar dorește creșterea valorii maxime a ajutoarelor de stat pentru agricultură pe care statele membre le pot distribui fără o notificare prealabilă, de la 15.000 până la 25.000 de euro, pe o perioadă de trei ani, pentru fiecare exploataţie agricol.

Reprezentanții CE susțin că aşa-numitele ajutoare “de minimis” s-au dovedit a fi deosebit de folositoare în perioade de criză, pentru că permit o reacţie rapidă în sprijinul fermierilor astfel ca aceştia să facă faţă unor situaţii de urgenţă. Comisia Europeană a răspuns astfel solicitărilor venite de la statele membre în vederea majorării plafonului pentru aceste ajutoare, în ideea de a le permite ţărilor UE să distribuie fonduri mai mari şi mai rapid fără a trece prin procedura notificărilor.

În plus, pentru a se asigura că nu vor apărea distorsiuni pe piaţă, a fost introdusă o clauză suplimentară: niciun singur sector agricol nu va putea primi mai mult de 50% din fondurile naţionale pentru ajutoare de minimis. De asemenea, Comisia propune crearea unui registru central pe care statele membre vor trebui să îl pună la punct şi să îl utilizeze, în ideea de a simplifica monitorizarea modului în care ajutoarele sunt distribuite şi utilizate.

Comisia aşteaptă acum reacţii la propunerile sale din partea autorităţilor publice până la data de 16 aprilie. După consultările cu statele membre, propunerea ar urma să fie adoptată de Comisie până la vară.

Autor: Victoria Preda
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply