Get this Widget

Alertă alimentară!Carne de mici, infestată cu salmonella

1

Alertă alimentară! O unitate de producție din Mureș a procesat o cantitate de peste 1.500 de kilograme de carne pentru mici, pe care ulterior a trimis-o la vânzare printr-o reţea de magazine. Un control intern a arătat însă că lotul respectiv era contaminat cu salmonella.

Deși s-a făcut imediat notificarea lanțului de magazine care a comercializat carnea și  s-a încercat retragerea produselor, la raft au mai fost descoperite doar 20 de kilograme de carne. Lotul respectiv avea termen de consum până joi, 7 martie.

Directorul DSVSA Mureş, dr. Kincses Sandor, a declarat că până acum nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire. „Unitatea respectivă a trimis la un laborator privat din Bucureşti probe. La analize, s-a descoperit la 2 din 5 eşantioane bacteria salmonella. Imediat, am fost notificaţi, au fost notificaţi şi distribuitorul şi reţeaua de magazine. La raft s-au mai găsit doar 20 de kilograme. Lotul respectiv nu mai era pe stoc. Carnea respectivă avea joi termen limită de consum“, a explicat Kincses Sandor.

Sursa de contaminare cu Salmonella a pastei de mici poate fi de la materia primă sau de la personal, aşa că se mai verifică circa 1200 de kg de materie primă, iar dacă se constată că a fost infestată, va fi şi aceasta distrusă.

DSVSA Mureş a mers în control la fabrica respectivă și cu această ocazie a constatat că analizele salariaților sunt la zi.

Ce este salmonella

Salmonella este o bacterie care se transmite foarte repede la om atât de la animale, cât şi de la alimentele contaminate. Majoritatea celor care ajung în contact cu această bacterie nu au simptome şi se vindecă fără tratament, dar pentru alţii boala pe care o provoacă poate fi fatală.

Această bacterie descoperită în urmă cu 125 de ani trăiește în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor.

Persoanele care ajung să intre în contact cu Salmonella prezintă simptome precum: diaree, febră, crampe abdominale, greaţă şi dureri de cap la 12-72 de ore de la contaminare. Starea de rău durează între 4 şi 7 zile şi majoritatea pacienţilor se vindecă fără tratament.

Există însă şi cazuri în care pacienţii trebuie internaţi în spital. La aceşti pacienţi infecţia cu Salmonella se poate extinde de la intestine în sânge şi apoi către alte organe. În aceste cazuri bolnavul poate muri, dacă nu este tratat rapid cu antibiotice.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.