Get this Widget

Alertă! Bacteria Listeria a fost depistată la două unităţi de procesare a peştelui

0

Autoritățile sunt în alertă după ce inspectorii sanitar-veterinari au depistat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes la două unități de procesare a peştelui. În urma acestei descoperiri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis suspendarea liniei de producţie file de somon afumat. Până în prezent au fost distruse 99,77 kilograme de produse din loturile unde a fost descoperită bacteria.

Rezultatele buletinelor de analize, emise începând cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit “file somon afumat”, provenite de la două unităţi de procesare a peştelui.

În acest context, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unităţile respective, unde, în urma controlului efectuat, a fost dispusă măsura suspendării activităţii liniei de producţie “file somon afumat” şi reţinerea oficială a unei cantităţi de 134 de kg de produse. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 42.000 de lei.

Controalele continuă

“De la începutul acestei săptămâni( n. r. săptămâna trecută), când a fost declanşată acţiunea de control, şi până la această dată, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistată prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse. Acţiunile de retragere şi de rechemare ale produsului ‘file somon afumat’, provenit de la cele două unităţi de prelucrare a peştelui, sunt în derulare şi se desfăşoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. Controalele ANSVSA cu această tematică, continuă”, precizează  reprezentanții ANSVSA.

Inspectorii sanitar-veterinari au dispus realizarea unor controale tematice ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat.

În cadrul acestor verificări, s-au prelevat atât probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cât şi probe de sanitaţie din zonele de producţie şi ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise către laboratoare pentru a fi analizate.

S-a acţionat şi pentru retragere de pe piaţă a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuţie puse la dispoziţie de către reprezentanţii unităţilor respective“, arată sursa citată.

Probleme la Auchan

În urmă cu 12 zilei, persoanele care și-au făcut cumpărăturile în rețeaua Auchan și au achiziționat file de somon afumat, marca proprie a acestui magazin, sunt atenționate să nu consume alimentele respective. Produsele ar putea fi contaminate cu Listeria monocitogenes.

Reprezentanții Auchan au publicat următorul anunț: ”În urma unui control intern, compania Auchan recheamă articolul următor: Pouce File de somon afumat 100 g, cod EAN: 5949084000153, produs în 16.01.2019, expiră pe 01.03.2019. În urma analizelor efectuate la două eşantioane din cele cinci analizate s-a detectat Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziţionat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume şi să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma“.

Istoria se repetă

Nu este prima alertă de acest gen care vizează un produs al acestui lanț de magazine. Anul trecut, la începutul lunii decembrie, retailerul a retras de la comercializare, din acelaşi motiv, produsul “Auchan File de Somon de Alaska afumat 60 g”.

Și francezii de la Carrefour au semnalat pe 23 ianuarie retragerea de la vânzare de către societatea NEGRO 2000 SRL a produsului “File de somon afumat 140 g”, ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes.

De asemenea,  și  Lidl România a decis să retragă preventiv produsul “Belbake Fulgi nucă cocos, 200 g”, cu termenul de valabilitate 21 noiembrie 2019 şi lotul 34188. În acest caz, s-a constatat că produsul afectat conţine conservantul dioxid de sulf nedeclarat pe etichetă.

Din cauza posibilelor reacţii alergice la ingerare, clienţii cu alergie la sulfiţi ar trebui să ţină cont neapărat de retragere şi să nu consume în niciun caz produsul. Având în vedere posibilele reacţii alergice în urma consumului, clienţii alergici la sulfiţi trebuie să acorde o atenţie absolută acestei rechemări“, menționează Lidl, pe site-ul Autorităţii veterinare.

Reprezentanții lanțului comercial susțin că în cazul persoanelor care nu sunt alergice la sulfiţi produsul este apt pentru consum.

Ce este listerioza

Listerioza este o infecţie provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greaţă şi vomă şi dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply