Get this Widget

Alertă la nivel internațional! Pesta porcină africană lovește și China

0

Pesta porcină africană se extinde cu repeziciune în întreaga lume, afectând și China, el mai mare producător şi consumator mondial de carne de porc.

Primul caz de pestă porcină africană a fost raportat luna trecută în această țară, în provincia Liaoning din nord-estul Chinei. Între timp, virusul s-a răspândit spre sudul Chinei, ceea ce a impus sacrificarea a 38.000 de porci.

În fața posibilei epidemii, experții în sănătatea animală, din Asia au organizat o întâlnire de urgență a Organizației Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), pentru a pune la punct un răspuns regional la ameninţarea reprezentată de pesta porcină africană.

Pesta porcină, deja prezentă în Africa, Rusia şi în unele ţări din Europa de Est, printre care şi România, este dificil de gestionat deoarece nu există un vaccin eficient. Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply