Get this Widget

Alocațiile pentru copiii lucrătorilor străini declanșează infringementul contra Austriei

0

Legea prin au fost ajustate, începând cu 1 ianuarie 2019, alocațiile acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac a făcut Comisia Europeană să declanșeze procedura de infringement contra Austriei. Anunțul a fost făcut de către comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen.

Oficialul comunitar a atras atenția că ”nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană”.

În condiţiile în care lucrătorii mobili (n.r.străini) cotizează la un sistem de securitate socială în aceeaşi manieră ca lucrătorii locali, ei trebuie să perceapă prestaţii identice, chiar şi atunci când copiii lor trăiesc în străinătate”, a subliniat reprezentanta executivului comunitar.

Lege controversată

Parlamentul de la Viena a adoptat o lege în virtutea căreia alocaţiile acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria au fost ajustate în funcţie de costul vieţii din ţările lor de origine.

Până la adoptarea acestei legi, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care guvernul de la Viena a considerat-o disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine.

Potrivit noii legi, alocaţia plătită pentru un copil în vârstă de trei ani va coborî la 97 de euro în cazul unui copil care trăieşte în Ungaria şi la 85 de euro pentru un copil care trăieşte în România.

În schimb, aceste alocaţii vor creşte pentru copiii din ţările cu un cost al vieţii mai ridicat, cum este exemplul Olandei, caz în care acest ajutor social va fi majorat cu 4,5%. Însă numai pentru aproximativ 10% din lista de ţări anexată legii sunt prevăzute astfel de creşteri.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Marianne Thyssen Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply