Get this Widget

Am epuizat resursele oferite de planetă și trăim pe credit

0

Începând din 10 mai, europenii au epuizat toate resursele pe care planeta le poate oferi și au ajuns în situația ca, până la finalul anului, să trăiască pe credit.

Datele din cel mai recent raport WWF (World Wide Fund for Nature), Living Beyond Nature’s Limits, dar și datele Global Footprint Network arată că impactul Uniunii Europene asupra resurselor planetei este inechitabil: UE utilizează până la 20% din biocapacitatea Pământului, cu doar 7% din populația lumii.

Ne afundăm și mai mult în datorii pe care nu le vom putea achita vreodată

La nivel global, Earth Overshoot Day sau ziua în care terminăm resursele Pământului și începem să consumăm din resursele pe care ar trebui să le moștenească generațiile viitoare a picat anul trecut pe 1 august, o dată marcată din ce în ce mai devreme în calendar, în fiecare an. Pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat în prezent de UE, am avea nevoie de 2,8 planete, mult peste media mondială, care este de aproximativ 1,7 planete și depășește ceea ce este sustenabil pentru planeta noastră.

Situaţia nu încetează să se degradeze: în 1961, această “zi a depăşirii” a căzut pe 13 octombrie. Însă cazurile variază în funcţie de regiuni: în 2019, Luxemburgul a atins această dată fatidică încă de la jumătatea lunii februarie, în timp ce România o va atinge la jumătatea lunii iunie.

Este un deficit pe care noi continuăm să îl creştem în fiecare an, împrumutând din resursele Terrei, de la alte ţări şi de la generaţiile viitoare“, au deplâns specialiştii de la WWF.

Experții WWf atrag atenția că, începând cu anii 1970, cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an și ne afundăm și mai mult în datorii pe care nu le vom putea achita vreodată. Consecințele acestui consum excesiv sunt reprezentate de pierderea biodiversității, defrișări, diminuarea drastică a stocurilor de pește, deficitul de apă, eroziunea solului, poluarea aerului și schimbările climatice, ceea ce duce la fenomene meteorologice extreme mai frecvente, cum ar fi secetele, inundațiile și incendiile. Aceste amenințări, la rândul lor, provoacă tensiuni și conflicte și agravează inegalitățile socio-economice.

60% din amprenta ecologică a UE este alcătuită din carbon

Temperaturile lumii au crescut deja cu aproximativ 1 ° C, iar Europa a început deja să simtă impactul. Potrivit Agenției Europene de Mediu, inundațiile, secetele, valurile de căldură și alte fenomene meteo extreme au cauzat pierderi economice de 453 miliarde de euro între 1980 și 2017, dar și pierderi de vieți omenești: peste 115.000 de persoane din întreaga Europă.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: WWF/ Facebook.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply