Get this Widget

Analize gratuite prin programul ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață

0

Primăria Capitalei va derula, începând cu luna august, un amplu program de screening pentru cancerul colorectal. Proiectul “ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață” este inițiat de Gabriela Firea și se derulează prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), în parteneriat cu Asociația ”Sănătate pentru Comunitate” și Centrul Medical Neolife.

Municipalitatea informează că în cadrul acestui proiect, un număr de 1.500 de bucureșteni aflați în grupa de risc – persoane cu vârste peste 50 de ani – vor beneficia, cu titlu gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal.

În funcție de evoluția și rezultatele programului, Primăria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului București și instituțiile partenere iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia până la 5.000 de beneficiari.

Programul va avea la bază o metodă de screening non-invaziva importantă și eficientă care, din păcate, nu a ajuns să fie cunoscută la nivel național, Testul imunochimic FIT.

Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife.

În eventualitatea apariției unei suspiciuni, persoanele vor fi direcționate către medicii specialiști în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii și a analizelor anatomopatologice.

Tot acest parcurs este oferit cu titlu GRATUIT, costurile necesare derulării programului fiind suportate integral de către instituțiile partenere.

Proiectul este implementat în baza unui Regulament care urmează să fie publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului București, www.cs-mb.ro.

Statistică alarmantă

Datele statistice arată că în anul 2018, cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în țara noastră, fiind depășit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladia a depășit 6.000 de persoane în anul 2018.

Cu toate acestea, România ramăne una dintre puținele țări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal.

Conform specialiștilor, supraviețuirea în cazul pacienților care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboară la 70% dacă boala este identificată când s-a întins pe o regiune mai mare. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supraviețuire este de cel mult 20%.

,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață” este un program care propune creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța existenței unui stil de viață sănătos și cunoașterea factorilor de risc.

Implementarea acestui program urmărește Planul Global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020 și are la bază strategia națională privind NCD (Non-communicable diseases, aici fiind incluse cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare).

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply