Get this Widget

Aplicația care te ajută să ceri reşedinţa permanentă după Brexit

0

Guvernul de la Londra lansează o aplicație mobilă prin care europenii stabiliți în Marea Britanie pot cere reşedinţa permanentă după Brexit. Aplicația se adresează celor aproape 3,5 milioane de cetăţeni ai altor state din Uniunea Europeană care trăiesc în Regatul Unit.

Aplicația îi poate ajuta să solicite statutul de rezident permanent (aşa-numitul “settled status”) pentru a putea munci în continuare în ţară şi pentru a beneficia de asistenţa socială, după ce Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Sfaturi pentru utilizatorii aplicației

Utilizatorii acestei aplicații sunt sfătuiți să-și fotografieze paşapoartele biometrice şi faţa pentru a-şi confirma identitatea. Apoi sunt direcţionaţi spre un site de Internet unde îşi înregistrează adresa şi îşi pot da acordul pentru verificarea situaţiei fiscale, pentru confirmarea adresei. Aplicanții sunt obligați să îşi declare cazierul judiciar, iar condamnările pentru infracţiuni grave pot duce la respingerea cererilor de reşedinţă. 

Mare atenție! Deocamdată aplicația nu funcționează şi pe iPhone, dar se poartă negocieri pentru remedierea acestei probleme.

Urgentarea sioluționării cererilor

Aplicația mobilă poate ușura foarte mult demersul de a obține reşedinţa permanentă. Ea a fost deja testată în noiembrie şi decembrie, fiind utilizate datele a 30.000 de persoane. În urma acestor teste, Ministerul de interne britanic a informat că 81% din cereri au fost rezolvate în maximum o săptămână, iar circa 10% au rămas nesoluţionate la trei săptămâni după încheierea testului. Niciun dosar nu a fost respins.

Toată procedura costă 65 de lire sterline (aproximativ 74 de euro), adică preţul unui paşaport, dar pentru cei care au deja statutul de rezident permanent este gratuită.

Din 30 martie, cererile vor putea fi trimise şi prin poştă sau depuse la administraţiile locale. În cazul în care se va ajunge la un acord între Londra şi Bruxelles privind Brexit-ul, cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit înainte de sfârşitul lui 2020 vor putea cere drept de şedere permanent; termenul-limită pentru depunerea cererilor ar urma să fie 30 iunie 2021. În lipsa unu acord, termenul-limită pentru cereri va fi 31 decembrie 2020.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply