Get this Widget

Armistițiu în războiul comercial dintre SUA și China

0

Un armistițiu în războiul comercial dintre SUA și China a fost declarat de Donald Trump şi Xi Jinping, cei doi stabilind suspendarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China. Decizia a fost luată la finalul unei întâlniri ce a avut loc la Buenos Aires.

Președinții SUA și China “au ajuns la un acord pentru a pune capăt aplicării de noi taxe vamale“. Informația a fost făcută publică de către ministrul chinez de externe, Wang Yi, în cadrul unei conferinţe de presă, după dineul de lucru de peste două ore al liderilor celor două state şi al consilierilor lor.

La rândul său, ministrul adjunct al comerţului Wang Shouwen a precizat că Washingtonul va renunţa să majoreze, aşa cum era prevăzut, de la 10% la 25% taxele vamale pentru produse importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari – jumătate din total – începând de la 1 ianuarie 2019, scrie AGERPRES. Casa Albă a anunţat însă că această decizie nu este decât suspendată, pentru o perioadă de 90 de zile.

Dacă cele două ţări nu vor reuşi în acest interval să se înţeleagă asupra unor “schimbări structurale” în relaţiile lor comerciale, în special în ceea ce priveşte transferurile “forţate” de tehnologie şi proprietatea intelectuală, “drepturile vamale de 10% vor fi majorate la 25%“, potrivit unui comunicat al preşedinţiei americane.

Washingtonul mai anunţă şi că Beijingul s-a angajat să cumpere o cantitate “încă nedefinită, dar foarte substanţială” de produse americane, pentru a reduce enormul dezechilibru comercial între cele două ţări. În special, China va începe “imediat” să cumpere produse agricole americane, dau asigurări americanii.

Donald Trump a salutat o “reuniune incredibilă şi productivă care deschide posibilităţi nelimitate pentru China şi SUA“.

La rândul lui, Wang Yi a vorbit despre un rezultat câştigător pentru toată lumea al acestei reuniuni, la finalul unui summit G20 sub înaltă tensiune în Argentina, notează AFP.

Autor: Mihai Colț
Foto: www.america.cgtn.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply