Get this Widget

Atelier medical internațional, în premieră, la Chișinău, cu participarea ”Ordinea Zilei”

0

Marți, 25 septembrie 2018, în Chișinău, timp de o zi, a avut loc Atelierul privind rezultatele pilotării Studiului de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumul antibioticelor în spitale. Specialiști din Norvegia, România și țara gazdă, Republica Moldova, au stat la aceeași masă și au făcut schimb de informații legate de tema mai sus menționată. La acest eveniment, care a reprezentat o premieră, a participat și ”Ordinea Zilei” (articolul pe larg poate fi citit în revista specializată ”Medica Estetica” din România).

Mai mult de o sută de participanți, directori de spitale de stat și private din Republica Moldova, au participat la un atelier interactiv, ai cărui mediatori au fost reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Institutului de Sănătate Publică din Norvegia, Centrului de Control European al Bolilor (ECDC), Centrului Regional de Sănătate Publică, Iași. Specialiștii din Norvegia au prezentat concluziile lor, punând accent pe faptul că rezistența la antibiotice reprezintă o problemă de actualitate, care trebuie eradicată tocmai prin astfel de întâlniri și studii permanente în teren.

În alocuțiunea de deschidere, Nicolae Furtună, coordonatorul proiectului, a subliniat faptul că Republica Moldova, pentru realizarea studiului în spitale, s-a inspirat de la colegii de la București, fiind încurajat de lipsa barierelor lingvistice.

Menționăm că România a efectuat un studiu asemănător, ale cărui rezultate vor fi făcute publice până la sfârșitul anului. Mariana Dumbravă, specialist al Centrului Regional de Sănătate Publică Iași, a spus, în discursul de deschidere, că prin intermediul acestui eveniment poate fi împărtășită experiența, mai ales că tema abordată reprezintă o problemă de sănătate publică atât în România, cât și în Republica Moldova.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply