Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Atenție! Furnizorii de servicii esențiale pentru populație trebuie să notifice la CERT-RO orice incident cibernetic

0

Furnizorii de servicii esențiale pentru populație trebuie să notifice la CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Naţională) orice incident cibernetic. Este vorba despre companiile care activează în transporturi, sectorul energetic, sectorul bancar, infrastructurile pieţei financiare, sănătate, furnizarea şi distribuirea de apă potabilă şi infrastructura digitală.

Obligativitatea se adresează și unor categorii de servicii digitale, precum serviciile cloud, motoarele de căutare şi pieţele online.

Un proiect de lege aprobat de Guvern prevede obligativitatea ca firmele din grupele enunțate mai sus care se onfruntă, la un moment dat, cu probleme de securitate informatică să notifice către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Naţională aceste incidente, dar şi să se înscrie în Registrul operatorilor de servicii esenţiale

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) informează că noul act adoptat de Executiv transpune în legislaţia naţională Directiva NIS (Networking Information Security). “Directiva creează structuri şi instituie mecanisme necesare pentru cooperarea strategică şi operaţională între statele membre şi pentru creşterea nivelului de rezilienţă al reţelelor şi al sistemelor informatice de pe teritoriul Uniunii Europene. Acest lucru este necesar deoarece amploarea, frecvenţa şi impactul incidentelor de securitate sunt în creştere, reprezentând o ameninţare gravă pentru funcţionarea reţelelor şi sistemelor informatice, ceea ce împiedică desfăşurarea activităţilor economice şi poate genera pierderi financiare substanţiale, subminând încrederea utilizatorilor şi provocând pagube majore economiei naţionale şi europene, putând duce până la pierderi de vieţi omeneşti”, declară ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru.

Autor: Mihai Colț
Foto:Pixabay.com

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply