Get this Widget

Avertisment. La două minute de Apocalipsă

0

Acțiunile distructive ale omului asupra Pământului determină lumea științifică să vină cu tot mai multe avertismente legate de pericolul la care se expune rasa umană.

La două minute de Apocalipsă. Simbolicul “Ceas al Apocalipsei” (Doomsday Clock), cel care măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive, este la doar două minute de miezul nopții.

Un nou avertisment

Comisia de experţi din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât să-l mențină și în 2019 la ora stabilită de anul trecut. Această decizie arată de fapt că omenirea nu a făcut în ultimele 12 luni mari eforturi pentru a rezolva unele dintre problemele majore ale Planetei.

Deşi ora indicată a rămas neschimbată din 2018, această decizie nu trebuie interpretată drept un semn de stabilitate ci drept un avertisment extrem de serios la adresa liderilor dar şi a oamenilor din întreaga lume“, avertizează Rachel Bronson, preşedinte şi CEO al BAS.

Să nu uităm că anul trecut, “Ceasul Apocalipsei” s-a apropiat cu 30 de secunde de miezul nopții, din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică.

Momentul 1953

Oamenii de știință care fac parte din Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) atrag atenția că limbile ceasului au mai fost atât de aproape de miezul nopţii doar în 1953. Atunci omenirea a trecut prin episoade cutremurătoare, atât SUA, cât și URSS efectuând teste legate de bomba cu hidrogen.

Momentul 1953 a reprezentat startul unei curse a înarmării nucleare.

Ceasul Apocalipsei a apărut acum 70 de ani

Ora arătată de Ceasul Apocalipsei este stabilită de Comitetul pentru ştiinţă şi securitate al BAS, un grup de oameni de ştiinţă şi alţi experţi în tehnologie nucleară şi ştiinţe climatice.

Experții se reunesc de două ori pe an pentru a discuta despre evenimente de importanţă globală şi despre cum ar putea ele afecta Ceasul Apocalipsei. Ei se consultă apoi cu alţi colegi şi cu Consiliul sponsorilor BAS, care include 15 laureaţi ai premiului Nobel, înainte de a lua decizii privind schimbarea “orei”.

Deşi au trecut 70 de ani de la apariţia Doomsday Clock, ameninţările globale din partea armelor nucleare şi schimbării climatice sunt încă iminente.

La două minute de Apocalipsă

Totuşi, deşi acţiunea umană este cea responsabilă pentru pericolele globale, tot ea poate schimba şi cursul viitorului.

Schimbările în curs la Ceasul Apocalipsei nu sunt doar un avertisment privind o situaţie teribilă, ci şi un apel la acţiune pentru a contura o cale mai sigură şi mai sustenabilă pentru noi toţi.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Doomsday Clock Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply