Get this Widget

Avertismentul avocaților! Companiile trebuie să se pregătească pentru Brexit

0

Avocații Clifford Chance Badea, biroul local al firmei globale Clifford Chance, atrag atenția că toate companiile trebuie să se pregătească pentru Brexit, indiferent de domeniul în care activează și de scenariul sub care acesta se va materializa. Cu toate necunoscutele pe care le implică, Brexit va schimba radical peisajul economic, iar companiile din România vor resimți, la rândul lor, impactul atât pe termen scurt, cât și lung.

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri în cazul unui Brexit fără acord – așa-numitul „hard Brexit” – atât la nivelul Uniunii, cât și la nivelul statelor membre. În ceea ce privește măsurile la nivelul statelor membre, în acest moment în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană am văzut deja elaborate planuri de intervenție legate de Brexit menite să limiteze impactul negativ într-o serie de arii precum piețele financiare și drepturile cetățenilor.

Spre exemplu, cu privire la piețele financiare, măsurile privesc în general asigurarea continuării prestării serviciilor financiare (bancare și de investiții) de către entități reglementate din Marea Britanie, în baza contractelor încheiate înainte de Brexit.

În cazul României, până în acest moment, Banca Națională a României a fost cea care a emis un comunicat privind efectele unui „hard Brexit” din perspectiva furnizării de servicii financiare pe teritoriul României, care în esență menționează că activitățile bancare și de plată prestate în baza pașaportului european vor înceta la data de 30 martie 2019, în lipsa unei autorizații acordate de Banca Națională”, explică Radu Ropotă, Counsel și coordonator al practicii de Restructurare și Insolvență.

În contextul planului de contingență, Comisia Europeană a menționat că „măsurile de contingență luate de autoritățile naționale sau ale Uniunii Europene nu pot înlocui acțiunile pe care trebuie să le facă fiecare cetățean și fiecare întreprindere pentru a se pregăti pentru retragerea Regatului Unit”, principiul relevant fiind că măsurile de contingență (urgență) nu trebuie să fie menite să remedieze întârzierile care ar fi putut fi evitate prin măsuri de pregătire și prin acțiuni prompte din partea părților interesate relevante.

În acest moment, echipa Clifford Chance Badea identifică trei arii principale pe care fiecare companie din România care consideră Brexit ca fiind relevant trebuie să le ia în calcul, indiferent de forma în care Marea Britanie va alege să părăsească Uniunea Europeană.

1.Impactul va fi unul indirect, dar mult mai puternic și de durată

 Oricât de ironic ar suna, no man is an island entire of itself, acest citat fiind aplicabil în orice domeniu. Astfel, indiferent de domeniul de activitate, companiile activează într-o economie conectată, or asta înseamnă că va exista un efect de domino resimțit mai devreme sau mai târziu și în România”, spune Radu Ropotă. „Atâta timp cât țara noastră depinde comercial de economii europene care vor fi afectate de Brexit, consecințele se vor resimți și aici. Acest lucru se aplică în cazul furnizorilor, producătorilor, partenerilor comerciali, clienților pe care îi avem”.

2.Companiile trebuie să își elaboreze propriul plan pentru Brexit 

„Sunt anumite companii sau domenii economice unde ne așteptăm la un impact direct. Având în vedere acest impact, fiecare companie potențial afectată trebuie să întreprindă un proces de verificare (due diligence) al activităților și proceselor interne, în scopul identificării acelor arii legate direct sau indirect de Marea Britanie sau de legea engleză”, spune Georgiana Evi, avocat asociat în cadrul practicii de Banking & Finance și Piețe de Capital din cadrul Clifford Chance Badea.

De exemplu, dacă depind în lanțul de producție/ furnizare de produse din Marea Britanie sau exportă în Marea Britanie; dacă în procesul de prelucrare al datelor personale transmit date în Marea Britanie; dacă primesc servicii reglementate de la entități din Marea Britanie (de finanțare și nu numai); dacă au valori mobiliare sau investesc în valori mobiliare listate la Bursa de Valori din Londra, dacă au contracte supuse legii engleze sau jurisdicției instanțelor din Marea Britanie; dacă au în management sau în echipă angajați cetățeni britanici. În funcție de rezultatul acestor verificări, trebuie identificate și implementate măsurile corespunzătoare.” 

3.Brexit-ul poate însemna și oportunități pentru companiile din România

În continuare acestui plan, companiile pot identifica și zone de piață pe care pot să apară oportunități de business, în momentul în care concurența britanică de pe piața comună se va diminua (de exemplu în domeniul produselor alimentare).

La nivel local, biroul Clifford Chance acordă în acest moment asistență clienților pe aspecte de reglementare (servicii bancare și de plată, servicii de investiții financiare, protecția datelor cu caracter personal), precum și aspecte contractuale.

Încă de la momentul în care Marea Britanie a anunțat intenția de a realiza un referendum pe tema Brexit, Clifford Chance a înființat un Brexit HUB prin care analizează evoluția întregului proces, precum și implicațiile acestuia asupra peisajului economic și relației dintre blocul european și Marea Britanie. Aceste eforturi au fost recunoscute de către mediul de afaceri londonez, firma globală primind în luna februarie premiul Risk Advisory (Brexit) Firm – Specialist of the Year, în cadrul Premiilor The Legal 500 UK 2019.

Mindset-ul nostru este să anticipăm și să fim proactivi pe toate subiectele relevante care setează agenda publică la nivel global, pentru a ne pregăti clienții pentru orice scenariu,” spune Daniel Badea, Managing Partner al biroului de la București. „Cu siguranță, Brexit va genera o jurisprudență complet nouă în multe domenii. Cel mai recent exemplu este victoria uriașă a colegilor din Londra care va influența de acum înainte practica judiciară – vorbim despre câștigarea în instanță a unui proces pentru Canary Wharf Group în valoare de 500 milioane lire sterline împotriva Agenției Europene a Medicamentelor (AEM), în baza căreia AEM nu poate rezilia contractul de închiriere invocând un eveniment neașteptat – respectiv Brexit. Este o decizie extrem de importantă, care va influența și alte procese similare”.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com/ Clifford Chance Badea
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply