Get this Widget

Avertismentul FMI: SUA sunt vulnerabile într-un război comercial

0

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis un avertisment din care reiese că escaladarea şi prelungirea conflictelor comerciale este probabil în creştere, ameninţând să deraieze redresarea economiei şi să reducă perspectivele de creştere pe termen mediu.

Mai mult, experții FMI au apreciat că Statele Unite sunt în special vulnerabile la o încetinire a exporturilor, în urma măsurilor represive adoptate de partenerii săi comerciali, ca răspuns la impunerea tarifelor vamale. Impunerea tarifelor vamale la nivelurile anunţate de SUA, China şi alte state nu va avea numai un efect direct asupra cererii, ci va intensifica incertitudinile şi va afecta investiţiile, se arată în raportul organizaţiei financiare internaţionale.

Dacă actualele ameninţări comerciale sunt puse în practică şi, ca rezultat, încrederea oamenilor de afaceri se deteriorează, până în 2020 ritmul de creştere al economiei mondiale va scădea cu aproximativ 0,5% faţă de actualele proiecţii. Statele Unite, asupra cărora se îndreaptă măsurilor represive ale partenerilor săi comerciali, ca răspuns la impunerea tarifelor vamale, sunt în mod special vulnerabile“, avertizează Maury Obstfeld, economist şef al FMI, scrie AGERPRES.

FMI a menţinut estimarea de creşterea economiei mondiale la 3,9% în 2018 şi în 2019, datorită proiectatei întăriri a expansiunii în ţările emergente şi în curs de dezvoltare şi a avansului viguros în economiile dezvoltate.

În Europa emergentă (unde este inclusă şi România), economia va creşte cu 4,3% în 2018 (similar cu prognoza din aprilie) şi va încetini la 3,6% în 2019 (comparativ cu un avans de 3,7% previzionat anterior).

FMI nu a modificat previziunile pentru SUA (avans al PIB-ului de 2,9% în 2018 şi de 2,7% în 2019) şi China (expansiune de 6,6% anul acesta şi de 6,4% în 2019) dar a revizuit în scădere prognoza pentru zona euro, care ar urma să înregistreze o creştere de 2,2% în 2018 (de la 2,4% estimată anterior). Şi previziunile pentru Marea Britanie (avans al PIB-ului de 1,4% în 2018, faţă de 1,6% estimat anterior) şi Japonia (expansiune de 1% anul acesta comparativ cu 1,2% estimată anterior) au fost înrăutăţite.

Autor: Ioana Galeș
Foto: FMI
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply