Get this Widget

Bancherul Anthony van der Heijden își scoate colecția de artă românească la licitație

0

Bancherul olandez Anthony van der Heijden își scoate la licitație impresionanta colecție de artă românească pe care a strâns-o în perioada în care a activat în țara noastră.

Anthony van der Heijden

Bancherul Anthony van der Heijden a simțit încă de la prima sa sosire pe plaiuri mioritice o afinitate pentru cultura românească. “Încă de la sosirea mea, am avut un interes puternic față de cultura românească, iar prin intermediul băncii am susținut numeroase organizații culturale, sprijinind, de exemplu, restaurarea frescelor din biserici precum Mănăstirea Horezu. Întotdeauna am considerat că orice organizație care dorește să aibă succes într-o anumită țară trebuie să-i susțină cultura. În același timp, iubesc arta și am rămas vrăjit de lucrările artiștilor români,”declară  Anthony van der Heijden.

Corneliu Baba, Portret de femeie

Colecția impresionantă pe care o deține astăzi a luat naștere odată cu primele vizite la mănăstiri, mai întâi în București, apoi în jurul lui, continuând în nordul și în centrul țării. “Aceste descoperiri au sporit interesul meu pentru icoane și în special pentru pictura ortodoxă. Și astfel, am început să colecționez. Mai întâi icoane, apoi desene, porțelan etc. Deci [colecția reunește lucrări de] Baba, Grigorescu, Tonitza, Pallady, Ciucurencu, Iser, Pacea, Piliuță, Băncilă, Bernea, Câlția, Covaci, Gheorghiu, Grigore, Musceleanu, Mladin, Damian, Atomei, Grant, Verona, Achițenie, Rădulescu, Ilfoveanu, Mărginean, Pelmuș, Ressu, Adam și alții. Ei au un loc de cinste în colecția mea și sunt mult admirați de familie, prieteni și alții,”explică bancherul olandez.

Horia Bernea, Coloana

Colecția a fost construită într-o perioadă de aproximativ 10 ani. Majoritatea picturilor au fost achiziționate direct de la pictori. Fiecare achiziție este legată de o anecdotă. “Vizitam săptămânal diferiți pictori din România, aducând întotdeauna cu noi o sticlă de vin pentru a rupe gheața. Negocierile cu pictorii erau, de obicei, o telenovelă în sine, dar ne despărțeam mereu prieteni. La vremea aceea, am fost ajutat în explorările mele de către un coleg român din bancă,” povestește Anthony van der Heijden.

Horia Damian, Depozitul

Colecția de artă românească pe care olandezul a strâns-o în perioada în care a fost CEO al ING România și al Băncii Țiriac revine în țară. Lucrări semnate de mari nume ale artei românești urmează să fie scoase la licitație pe 31 ianuarie, prin intermediul unui eveniment organizat de Artmark: Licitația colecției de artă românească a bancherului olandez Anthony van der Heijden.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Artmark

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply