Get this Widget

Beneficiile Ghișeului Consular Online

0

Ghișeul Consular Online, funcțional începând cu luna februarie a acestui an, reprezintă o modalitate ușoară, simplă și accesibilă oricui de a trimite o cerere pentru a beneficia de serviciile consulare ale României.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții media, că toți cetățenii din Republica Moldova pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a putea beneficia de avantajele Ghișeul Consular Online. El a amintit faptul că sistemul de programare online s-a dovedit a fi un real succes la Chișinău.

Consulatul din Republica Moldova este o activitate care funcționează foarte bine, fapt care s-a evidențiat de-a lungul timpului”, a punctat oficialul român.

Ghișeul Consular Online este un sistem informatic modern le permite cetăţenilor români să acceseze informaţii consulare de calitate într-un mod eficient şi transparent, beneficiind de un confort crescut datorită posibilităţii de a interacţiona online cu personalul Ministerului Afacerilor Externe, de a trimite solicitări prin mijloace electronice fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze in mod repetat la ghişeu, eliminându-se astfel barierele birocratice şi cele geografice.

Prin urmare, preluarea şi soluţionarea tuturor cererilor de servicii consulare are loc în timp real, on-line.

Totodată, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni are inclusiv  o componentă de programare pentru solicitanţii de servicii consulare.

Pentru cetăţenii români, proiectul vizează simplificarea procedurilor de soluţionare a serviciilor consulare prestate de Ministerul Afacerilor Externe, ceea ce va duce la creşterea încrederii cetăţeanului în reţeaua consulară a României.

Obiectivele principale ale acestui proiect sunt următoarele:

  • Posibilitatea accesării, mult mai facile, a serviciilor consulare de către cetăţenii români;
  • Uniformizarea serviciilor consulare prestate la nivelul întregii reţele consulare a României;
  • Coordonarea unitară a serviciilor consulare. Astfel, prin intermediul Direcţiei Monitorizare şi Suport Consular se vor putea urmări şi analiza, în timp real, toate serviciile consulare efectuate de către orice misiune diplomatică/oficiu consular;
  • Modernizarea de substanţă a activităţii consulare desfăşurate în cadrul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare prin eliminarea birocraţiei şi a procedurilor greoaie, cât şi prin introducerea instrumentelor informatice specifice secolului XXI în activitatea zilnică a lucrătorilor consulari.

Proiectul www.econsulat.ro, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe Departamentul Consular, cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului României, face parte din Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice Cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională ”Investiții pentru viitorul dumneavoastră” și a fost avizat de Sistemul Informatic pentru managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni – SIMISC.

Foto și text: Ion Panfil

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply