Get this Widget

“Bin Laden” iese de pe piață. Europa nu mai tipărește bancnote de 500 de euro

0

Europa nu mai tipărește bancnote de 500 de euro. Decizia a fost luată din cauza riscului ca bancnotele să fie utilizate de evazionişti, criminali sau chiar terorişti.

Începând de duminică, 17 din cele 19 bănci centrale din zona euro au încetat să mai emită astfel de bancnote. În schimb, băncile centrale din Germania şi Austria vor continua tipărirea până la data de 26 aprilie. Cele două instituții doresc o tranziție lină.

“Bin Laden” iese de pe piață

Încă din mai 2016, Banca Centrală Europeană a anunţat că nu va mai emite noi bancnote de 500 de euro, din cauza “îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite”. Inițial, instituția a estimat că finalul anului 2018 este termenul de la care bancnotele de 500 de euro ies de la tipărire.

Banca Centrală Europeană menționează că bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi.

Statistica BCE arată că în prezent sunt aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulaţie, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro.

Numită și “bin Laden”, bancnota de 500 de euro poate permite grupărilor infracţionale să transporte sume mari într-un spaţiu compact. Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme şi poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeaşi sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape şase ori mai mare şi necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply