Get this Widget

BioNEst, clusterul care poate duce România în liga mare a producătorilor bio

0

BioNEst este un cluster regional, situat în partea de nord-est a României, care urmărește asocierea producătorilor din agricultură, cu interes pentru segmentele organic, bio sau ecologic.

BioNEst Cluster și-a propus să aducă sub o umbrelă comună producători din România și Republica Moldova. Avantajul unei asocieri în acest cluster este unul major, datorită faptului că se pot dezvolta o serie de pârghii care să ducă la sporirea potențialului de producție bio, organică sau ecologică, dar și la deschiderea către piețe străine unde astfel de produse sunt extrem de căutate.

BioNEst Cluster este prima organizație de acest gen axată pe producția bio, organică sau ecologică. Până acum, s-au asociat clusterului 30 de entități, structurate în PFA, II, SRL, care acoperă diferite domenii: apicultură, pomicultură, legumicultură și cultură de câmp. Ei se bucură de sprijinul unor specialiști în condiționare și procesare de fructe, legume, semințe oleaginoase și produse apicole etc.

De asemenea, în BioNEst Cluster regăsim și alte forme asociative, cum ar fi: Asociația Producătorilor și a Procesatorilor de Cătină, Pomi și Arbuști Fructiferi sau Cooperativa Apicolă „Bio Prisaka“

Șansa de dezvoltare a României o reprezintă agricultura ecologică

România este printre puținele țări din Europa care beneficiază de oportunitatea dezvoltării agriculturii ecologice. Datorită unui ecosistem în care solul este unul de calitate, iar sursele de apă și polenizatoarele sunt disponibile, producătorii din agricultură se pot axa pe zonele bio, organică sau ecologică și pot contribui astfel la menținerea echilibrului în natură.

Regiunile din partea de nord-est a României, dar și din Republica Moldova  sunt departe de orice producție de energie nucleară, cu niveluri descrescătoare de incidente industriale agresive pentru mediu.

Micii întreprinzători din agricultură activi în aceste zone pot livra, la cerere, produse ecologice, naturale, nemodificate genetic. Iar unul dintre segmentele cu potențial în acest sens este reprezentat de industria mierii.

Potențial major pentru producția de miere

Este deja certificat științific faptul că albinele sunt o parte importantă a ecosistemului. Din păcate, în zonele în care poluarea este tot mai mare, populațiile de albine s-au redus semnificativ.

Albinele pot supraviețui numai în condiții ecologice pure, cum ar fi pădurile de tei (de exemplu, satele Scânteia, Bârnova, Horlești din județul Iași, România), unde se găsesc peste 15.000 de hectare de specii de tei (Tiliaceae), cu randament de peste 3.000 de tone de miere de tei pe an.

De asemenea, pădurile de salcâm din regiune (peste 3.000 de hectare numai în județul Iași) au un rol important în ecosistem și ajută la producerea de miere pură, de înaltă calitate, nemodificată genetic, ecologică și naturală.

Cu astfel de produse România poate ieși pe piețe externe și se poate impune ca un producător de marcă în industria mierii bio, organice sau ecologice.

Nu doar mierea ne poate ajuta să câștigăm notorietate pe piața internațională, ci și alte produse pe care membrii BioNEst Cluster le dețin. Este vorba despre polen, despre fructe, despre cătină, despre uleiuri, sosuri, aperitive, gustări, vinuri, etc., produse fără conservanți sau componente chimice. Consumul unor produse de acest tip contribuie la menținerea unui mod de viață sănătos.

Entitățile incluse în acest cluster au posibilitatea de a produce:

 • Ulei presat la rece, ecologic și natural – 2.400 tone pe an,
 • Cătină, ecologică și naturală – 200 tone pe an,
 • Stupi ecologici – 500 pe an
 • Mătci carpatine împerecheate natural – 1.000 pe an
 • Miere, ecologică și naturală – 100 tone,
 • 5 tone de brânză naturală pe lună, de la un singur producător

Această listă se poate extinde cu multe alte produse, având în vedere că organizarea clusterul este abia la start și urmează să intre și alți producători sub umbrela lui.

Dezvoltarea culturilor de cătină, pomi și arbuști fructiferi

Un alt segment cu un potențial ridicat este reprezentat de producerea și prelucrarea fructelor de cătină, fructelor de diferite specii de arbori, inclusiv fructele arbuștilor fructiferi cultivați intens.

Membră a BioNEst Cluster, Asociației Producătorilor și a Procesatorilor de Cătină, Pomi și Arbuști Fructiferi (A.P.P.C.P.A.F.) din România urmărește tocmai acest scop, și anume acela de a stimula, pe baza principiilor asociative, agenții economici să se dezvolte.

Bazându-se pe climatul său temperat continental, România este recunoscută la nivel mondial pentru potențialul său agricol ridicat, pentru soluri fertile bogate în nutrienți care asigură randamente ridicate atât pentru terenurile “sănătoase” favorabile cât și pentru recoltele ecologice / biologice.

Dezvoltarea culturilor de cătină, pomi și arbuști fructiferi este principala preocupare pentru specialiști și mediul academic din România (Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” – București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” – Iași, Fructex SRL – Bacău, etc.), contribuind, prin cercetare, la dezvoltarea unor soiuri specifice adaptate la condițiile pedoclimatice ale României.

Misiunea A.P.P.C.P.A.F. este dezvoltarea și combinarea activității de cercetare cu interesele producătorilor și procesatorilor asociați, pentru marketingul și promovarea produselor pe piețele interne și internaționale.

Obiectivele principale ale asociației sunt:

 • dezvoltarea de noi soiuri prin susținerea activităților de cercetare;
 • încurajarea înființării și dezvoltării fermelor;
 • realizarea unei strategii unice de marketing pentru piețele interne și externe;
 • facilitarea participării membrilor săi la târguri, expoziții și conferințe profesionale;
 • afilierea la nivel mondial a organizațiilor profesionale.

Având în vedere interesul constant al consumatorilor din România, dar și din Uniunea Europeană pentru produsele ecologice și produsele eco-procesate datorită beneficiilor pentru sănătate, Asociația promovează utilizarea materiilor prime pentru producerea:

 • Produselor naturale proaspete, crude (fructe culese și ambalate);
 • Produselor prelucrate (sucuri, siropuri, dulcețuri, marmelade etc.);
 • Produselor de îngrijire a sănătății și farmaceutice (pastile, picături, perfuzii, tincturi, unguente etc.);
 • Produselor cosmetice și de înfrumusețare (creme, loțiuni, geluri etc.).

Asociația Producătorilor și a Procesatorilor de Cătină, Pomi și Arbuști Fructiferi din România, cu caracter neguvernamental, intenționează să participe activ la nivel național și internațional la promovarea activităților de producere și procesare a cătinii și a altor specii de pomi și arbuști fructiferi, conform standardelor internaționale de calitate.

Mai multe informații privind membrii și brandurile grupului le puteți găsi aici prin vizitarea site-ului BioNEst Cluster

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva OZ

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply