Get this Widget

Bolile psihice, în creştere: Unul din patru români are o problemă de sănătate mintală

0

Bolile psihice reprezintă o problemă în creştere, specialiștii atrăgând atenția că unul din patru români are o problemă de sănătate mintală. În acest context, specialişti în sănătate mintală doresc ca legislaţia actuală în domeniu să fie adaptată noilor realități.

Schimbările legislative sunt din următoarele zone, din zona recunoaşterii problemei de sănătate mintală ca fiind în creştere, şi nu o chestiune speculativă minoră; este mai importantă astăzi decât bolile fizice care survin la serviciu. Recunoaşterea curentelor moderne, aceste fenomene noi care au apărut în România – munca la distanţă prin internet şi munca prin migraţie. (…) Integrarea în muncă a celor care au deja probleme de sănătate mintală – (…) angajatorii trebuie să aibă cultura omului care are unele dificultăţi, dar nu dificultăţile contează, ci ceea ce omul ştie să facă. Mai cerem să fie introdusă în legea sănătăţii mintale şi ideea că o tulburare mintală este la îndemâna oricărui român – unul din patru români are o problemă de sănătate mintală. Acest lucru nu este o ruşine, (…) este un fenomen de care trebuie să ne ocupăm deschis. (…) Sănătatea mintală este a fiecăruia dintre noi şi, cu cât avem o muncă mai pretenţioasă, cu atât suntem mai predispuşi“, a declarat medicul neuropsihiatru Cristian Andrei, la Conferinţa naţională “Sănătatea mintală la locul de muncă”.

Expertul a menționat că că bolile fizice, cum ar fi ulcerul, bolile de inimă, chiar şi unele boli neurologice, boli metabolice, pot fi controlate astfel încât să rămână constante ca incidenţă în funcţie de meserie, dar bolile psihice cresc, explodează.

Astăzi, viaţa profesională a acumulat atât de mult din viaţa unei persoane încât se pune problema să munceşti de acasă şi nimeni nu controlează această muncă de acasă. Sunt tineri care muncesc online pentru cineva din Australia sau SUA şi habar nu are nimeni din societatea românească cât stă acel tânăr pe calculator. Tânărul munceşte 12 – 14 ore şi protecţie pentru el nu există din punct de vedere al sănătăţii mintale la locul de muncă. Alt fenomen care se întâmplă este faptul că o mamă care are trei copii se duce şi munceşte în Germania, în Marea Britanie sau Spania şi nimeni nu ştie câte ore de muncă face această femeie, ce impact are această viaţă asupra copilului de acasă, ce se întâmplă cu acest copil din punct de vedere emoţional“, a arătat dr. Cristian Andrei.

Cunoscutul medic neuropsihiatru avertizează că traficul de muncă este intens şi nu mai este controlat.

Autor: Sofia Filip
Foto: Dr. Cristian Andrei Facebook/ Pixabay.com

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply