Get this Widget

Bosnia-Herţegovina face bani din taxarea celor care emigrează

0

Bosnia-Herţegovina a impus o taxă pentru persoanele care aleg să emigreze în alte țări și să renunțe la cetățenia acestui stat din Balcani. În acest fel își consolidează veniturile la buget, profitând de exodul celor care își părăresc locurile de baștină.

Bosnia-Herţegovina face bani din taxarea celor care emigrează, Guvernul de la Sarajevo primind până la 800 de marka (462 de dolari) de la fiecare persoană care allege să renunțe la cetățenie.

Având în vedere că până acum acest stat din Balcani are doar trei acorduri bilaterale cu alte țări pentru dublă cetăţenie, sumele pe care le încasează de pe urma emigranților sunt destul de importante. Datele Ministerului pentru Afaceri Civile arată că Bosnia-Herţegovina obţine între 1,2 şi 1,5 milioane marka pe an de pe urma taxei aplicate emigranților.

Statisticile indică un fenomen îngrijorător. Astfel, începând din 2000 şi până în prezent, peste 82.000 de persoane au renunţat la cetăţenia bosniacă. De altfel, populația acestei regiuni a scăzut cu un sfert în ultimele trei decenii.

Nu doar acest stat mic din Balcani practică o astfel de taxă. Și Statele Unite, dar și alte țări, au o taxă pentru cei care renunţă la cetăţenie.

Fenomenul emigraționist a luat amploare în Europa, iar pentru un stat de asemenea dimensiuni cum este  Bosnia-Herţegovina poate reprezenta o adevărată tragedie, ultimul recensământ arătând că doar 3,5 milioane de persoane mai trăiesc în Bosnia-Herţegovina, faţă de 4,4 milioane  câte erau înainte de războaiele din Balcani.

Chiar dacă are o populație mai numeroasă și România este afectată de fenomenul emigraționist. Deși n-au trecut printr-un război, românii aleg să plece în străinătate din cauza condițiilor pe care le au la ei acasă.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply