Get this Widget

BREXIT-UL a dus la reducerea investiţiile străine directe globale

0

BREXIT-UL a dus la reducerea investiţiile străine directe ( FID). Nivelul FID la nivel global s-a redus cu 13% anul trecut, până la o valoare estimată de 1.300 miliarde de dolari. Cauzele acestui declin țin atât de BREXIT, cât și de intervenţiile guvernamentale, de politicile comerciale şi fiscale promovate de preşedintele Donald Trump.

Un raport publicat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) arată că este al treilea declin anual consecutive înregistrat de FID.

Estimările UNCTAD mizează pe o redresare modestă, de 10%, a investiţiilor străine directe globale, care cuprind fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere, creditele acordate între companii şi investiţiile în proiecte de tip start-up din străinătate. Totuşi, instituţia avertizează asupra incertitudinilor ridicate, după ce recentele politici au afectat încrederea investitorilor, şi nu există indicii că se va încheia rivalitatea tehnologică dintre marile puteri.

Războiul Rece care subminează concurenţa tehnologică nu se va încheia în următorii ani“, a avertizat secretarul general al UNCTAD, Mukhisa Kituyi, referindu-se la rivalitatea dintre China şi SUA.

În 2018, investiţiile străine directe în ţările dezvoltate au totalizat 557 miliarde de dolari, cel mai redus nivel începând din 2004, în timp ce un nivel record – 54% din total – a mers spre statele în curs de dezvoltare.

Datele UNCTAD relevă faptul că, în 2018, au fost blocate 22 de tranzacţii în valoare de 50 milioane de dolari sau mai mult. Valoarea totală a acestor tranzacţii blocate se ridică la 150 miliarde de dolari, echivalentul a 12% din investiţiile străine directe globale.

În plus, incertitudinilor legate de Brexit au afectat în 2018 investiţiile străine directe globale.

Fluxurile de investiţii către Marea Britanie au scăzut anul trecut cu 36% şi nu afectează doar Regatul Unit – ci întreaga UE deoarece procesul este impredictibil“, consider directorul de investiţii al UNCTAD, James Zhan.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply