Get this Widget

BREXIT-ul va produce efecte în lanț în Europa de est și în Turcia

0

BREXIT-ul fără un acord de tranziţie va produce efecte în lanț în Europa de Est și în Turcia. Specialiștii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvolare (BERD) arag atenția într-un raport că, în multe economii emergente din Europa şi din statul vecin Turcia, comerțul va fi afectat.

Experții estimează că 6,8% din valoarea adăugată combinată a exporturilor regiunii va fi afectată de orice potenţială întrerupere a legăturilor comerciale. Cel mai ridicat procent va fi în Cipru, Turcia şi Polonia, pentru care piaţa britanică reprezintă între 7,9% şi 9,1% din totalul volumelor de export.

Mai mult, BERD avertizează că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord nu va afecta Europa de Est şi Turcia doar prin comerţul direct, ci şi prin exporturile indirecte, prin lanţul valoric interconectat la nivel european.

Specialiștii dau ca exemplu componentele auto exportate din Slovacia în Germania, unde sunt asamblate şi exportate ca produs final în Regatul Unit.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În prezent, BERD investeşte în Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia şi Iordania, precum şi în Grecia şi Cipru, ţări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Instituţia a susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply