Get this Widget

Bursele din Elveţia şi-au pierdut statutul preferenţial în UE

0

Bursele din Elveţia şi-au pierdut luni statutul preferenţial în Uniunea Europeană. Decizia vine în urma eșecului negocierilor menite să rezolve disputa dintre blocul comunitar şi autorităţile de la Berna privind eforturile de a consolida relaţia lor printr-un acord de parteneriat.

Comisia Europeană nu a făcut o propunere de prelungire a regimului de echivalenţă care permitea burselor din Elveţia să aibă acces direct la investitorii din UE deoarece autorităţile de la Berna nu au semnat un tratat de parteneriat cu Uniunea Europeană, tratat care a fost negociat timp de mai mulţi ani.

Acordarea regimului de echivalenţă pentru bursele elveţiene este una dintre pârghiile pe care UE încearcă să le utilizeze pentru a determina Elveţia să semneze un nou un tratat de parteneriat, însă ministrul elveţian de Externe a declarat în repetate rânduri că autorităţile de la Berna nu se vor grăbi să semneze un nou acord, chiar dacă rămân deschise la discuţii.

Joi, autorităţile de la Berna au ameninţat UE cu măsuri represive în urma interzicerii accesului burselor elveţiene la piaţa din blocul comunitar, scrie AGERPRES.

Efecte pentru 300 de companii elveţiene

Începând de luni, acţiunile a aproximativ 300 de companii elveţiene, inclusiv Nestle, Roche şi Novartis, nu vor putea fi tranzacţionate pe bursele europene, unde în mod normal 30% din volumele tranzacţionate sunt titluri ale companiilor elveţiene.

Ar putea fi mai complicat şi mai costisitor pentru investitorii care nu au acces direct la bursa elveţiană“, a apreciat Edward Park, director în cadrul Brooks Macdonald în Londra.

Piaţa bursieră elveţiană are o capitalizare de aproximativ 1.100 miliarde de euro, cu peste 10% mai mult decât totalul indicelui pan european STOXX 600.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply