Get this Widget

Cabinetele medicilor de familie sunt în pericol de închidere

0

Cabinetele medicilor de familie sunt în pericol de închidere, în condițiile în care Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) încearcă să forțeze adoptarea unei ordonanțe care să reintroducă  obligativitatea acreditării prin ANMCS.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), organizația profesională națională reprezentativă a medicilor de familie din România, își manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că, într-un stat de drept, o ordonanță de urgență poate anula ca și esență prevederile unei legi aprobate cu majoritate covârșitoare de Parlament și promulgate recent.   

Reamintim faptul că la finalul anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege care prevede exceptarea cabinetelor medicilor de familie, ale medicilor specialiști și cabinetelor stomatologice de la acreditarea prin ANMCS. Actul normativ a venit ca răspuns la nemulțumirile medicilor referitoare la Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate.  Astfel, prin legea 329/2018 adoptată de Parlament și promulgată de Președintele României s-a decis exceptarea de la acreditarea prin intermediul ANMCS a cabinetelor de medicina de familie și a altor categorii de unități medicale.

Conform actualelor prevederi ale legii 185/2017, acreditarea reprezintă un întreg proces care constă în înregistrarea unității medicale, implementarea sistemului de management al calității promovat de ANMCS și evaluare periodică. Prin exceptarea de la acreditare, unitățile medicale prevăzute în Legea 329/2018 sunt scutite de la tot acest proces deoarece acreditarea nu este posibilă fără implementarea unui sistem de management al calității, o astfel de acțiune nefiind fezabilă la nivelul cabinetelor medicale individuale unde există de cele mai multe ori în schema de personal doar două persoane (medicul și asistentul medical). Modificările propuse de ANMCS prin proiectul de Ordonanță reprezintă un mod mascat de a reintroduce obligativitatea acreditării ANMCS. Se dorește o suprapunere peste acreditările realizate în acest moment de alte instituții ale statului, cu mari costuri pentru formarea sau angajarea de personal cu atribuții de management calificat. Creșterea birocrației consecutivă modificărilor propuse prin acest act nromativ va reduce semnificativ timpul efectiv acordat actului medical, rezultând scăderea satisfacției pacientului, și va crește timpul de așteptare pentru accesul la servicii medicale”, atrage atenția dr. Dina Mergeani, președintele SNMF.

Sancțiune extremă

Liderul medicilor de familie susține că implementarea  unui sistem de management al calității serviciilor de sănătate nu este o cerință internațională și nici europeană asa cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță, existând în acest sens un raspuns explicit al Comisiei Europene. Mai mult, ei spun că propunerea prin care se impune unităților medicale să implementeze un sistem de management al calității ,,pe baza unei metodologii stabilite de ANMCS” încalcă reglementările europene în domeniu care recunosc și alte sistemele de management al calitatii așa cum sunt și cele de tip ISO sau RENAR, sisteme de management aplicate deja în multe unități sanitare.

Sancțiunea prevăzută în proiectul de Ordonanță în cazul nerespectării prevederilor ei este o sancțiune extremă, aceea de suspendare a autorizației sanitare de funcționare, document emis de alte instituții ale statului în baza respectării prevederilor unor legi în vigoare, măsură cu un puternic impact negativ economic și social asupra populației. Nu in ultimul rand, proiectul de Ordonanță incearcă să schimbe definiția din limba română a noțiunii de consens în luarea deciziilor din Colegiul Director al ANMCS, eliminând astfel rolul legal al reprezentanților asociațiilor profesionale în Colegiul Director al ANMCS. Considerăm că propunerea legislativă este inoportună deoarece adoptarea ei va avea un puternic impact negativ asupra accesului pacienților la servicii medicale și asupra funcționării sistemului de sănătate și solicităm în consecință Guvernului României respingerea acesteia”, precizează dr. Dina Mergeani.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply