Get this Widget

Cadrele medicale ies în stradă. SANITAS așteaptă peste 10.000 de participanți la mitingul de joi

0

Cadrele medicale au decis să iasă în stradă. Federația SANITAS organizează joi, în Piaţa Victoriei din Capitală, un miting la care sunt așteptați peste 10.000 de participanți. Acțiunea de protest va începe la ora 11.00.

Ne aşteptăm la circa 10.000 de participanţi. Au început deja să plece din teritoriu. (…) Vorbim numai de membri Sanitas. (…) Probabil că din declaraţii se solidarizează mai mulţi, dar efectiv participarea va fi numai cu membri Sanitas. Avem autorizaţie pentru 10.000 de participanţi. Noi am fi vrut cu deplasare din Piaţa George Enescu spre Piaţa Victoriei şi staţionare acolo. N-am primit aprobare în sensul acesta. Piaţa George Enescu este ocupată. Asta este. O să facem doar în Piaţa Victoriei. N-am primit autorizaţie, am tot discutat cu autorităţile şi până la urmă am semnat protocolul aşa“, a declarat prim-vicepreşedintelui federaţiei, Iulian Pope, notează AGERPRES.

De asemenea, angajații din Sănătate strâng semnături pentru declanșarea, începând cu 11 mai, a unei greve generale în sistemul public de sănătate. Până acum 20.000 de angajați s-au pronunțat în scris pentru această formă de protest.

Sindicalistul a menționat că în prezent sunt discuţii cu partea guvernamentală legate de salarizarea în sistemul sanitar şi că, potrivit unor surse, s-ar merge pe varianta de spor fix.

Sunt semnale, pe surse în principiu.(…) Ştim că se încearcă variante. Pe surse înţeleg că s-ar merge pe sporul fix. Eu nu cred că este o soluţie neapărat, pentru că asta ar însemna să piardă cei care au dat deja sporurile maxime. Este o variantă care nu cred că mulţumeşte spitalele mari, spitalele din subordinea autorităţilor locale. Vom vedea. În momentul acesta n-avem nicio propunere concretă pe partea guvernamentală“, a mai spus Iulian Pope.

SANITAS acuză discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale, “promisiuni făcute şi neonorate”.

Principalele revendicări ale Federaţiei SANITAS vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Autor: Sofia Filip
Foto:Federaţia SANITAS
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply