Get this Widget

Cafeaua consumată cu moderație reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer şi Parkinson

0

Cafeaua consumată cu moderație are o serie de beneficii pentru sănătate. De exemplu, un recent studio derulat de o echipă de cercetători din Canada relevă faptul că băutorii de cafea au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolilor Alzheimer şi Parkinson.

Consumul de cafea pare să prezinte o anumită corelaţie cu o scădere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer şi Parkinson. Am dorit, însă, să investigăm de ce se întâmplă acest lucru, ce compuşi sunt implicaţi şi care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat vârstei”, a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute.

În cadrul cercetării lor, oamenii de știință au analizat trei tipuri de cafea: prăjită uşor, intens prăjită şi cea decafeinizată şi prăjită intens.

Cercetătorii au identificat un grup de compuşi cunoscuţi sub numele de fenilindane, care rezultă în urma procesului de prăjire a boabelor de cafea. Aceşti compuşi pot preveni – sau mai degrabă pot inhiba – aglomerarea a două fragmente de proteine (beta-amiloide şi tau), comune în caz de Alzheimer şi Parkinson.

Oamenii de ştiinţă au observat un efect protector mai mare în cazul cafelei prăjite intens în comparaţie cu sortimentul de cafea prăjită uşor. ”Este pentru prima oară când cineva investighează modul în care fenilindanele interacţioează cu proteinele responsabile de Alzheimer şi Parkinson. Următorul pas va fi acela de a investiga cât de benefici sunt aceşti compuşi şi dacă deţin capacitatea de a pătrunde în fluxul de sânge sau de a traversa bariera hemato-encefalică”, a subliniat dr. Ross Mancini, cercetător implicat în acest studiu.

Specialistul a atras însă atenția că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea transpune beneficiile în opţiunile terapeutice. ”Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care încearcă să le rafineze pentru a demonstra că în cafea există într-adevăr componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv”, a adăugat Mancini.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply