Get this Widget

CARTEA LA ORDINEA ZILEI: ”Eternități Spulberate Adun”

0

Este scriitor, poet, jurnalist și jurist. A încercat mai multe meserii, începând cu tâmplăria. Astăzi este jurist, dar în adâncul inimii este un poet înnăscut. Când scria despre eternități probabil se gândea la iubirea pe care astăzi o trăiește intens alături de jumătatea lui, Viorelia Cojocaru.

Alexandru s-a născut, după cum el însuși povestește, în familia lui Constantin și Zinaida Pascal, fiind al treilea băiat la părinți, cel mai mic, cel mai ager și cel mai sprinten.  A avut o copilărie veselă alături de frații săi mai mari, Denis și Eugen, casa părintească fiind situată în mijlocul naturii pe un deal dintr-un sector al Chișinăului.

Se spune că Dumnezeu a aruncat pe Pământ două jumătăți, care se caută, uneori, o viață întreagă pentru a se găsi și a forma întregul. Alexandru și Viorelia s-au întâlnit la Chișinău exact atunci când aveau nevoie unul de altul. Și astăzi formează cuplul perfect. Viorelia este un medic stomatolog aflat la început de drum, dar care își iubește meseria și o practică cu pasiune și dăruire. Ea este omul care sfințește locul. A lucrat o perioadă la Arad, în România, dar destinul a întors-o din drum, acasă, în Republica Moldova. Acum, ei formează o familie frumoasă în țara natală și demonstrează, prin exemplul lor, că și acasă se poate să realizezi tot ceea ce îți dorești în viață.

A debutat în literatură cu o altă carte de versuri, ”Alb și Negru”, lansată în cadrul unui cenaclu literar al Centrului Academic Internațional ”Mihai Eminescu”, în anul 2014.

Este co-autor al publicației ”Neogen R. Moldova”, la care a lucrat încă de la lansare, pentru care este inclusiv jurist, în prezent.

Cartea de poezii ”Eternități Spulberate Adun” este rezultatul maturității. Pe Alexandru l-am cunoscut încă de pe băncile școlii, avea în caiete poezii scrise, în fugă, de mână. Venea cu caietul în redacție și îmi citea versurile. Nici eu și nici el nu ne gândeam pe atunci că va deveni într-o zi om de litere, autor de cărți.

Tată – Mamă

O! Tată-Mamă, vă recunosc…

Iubirea-Ți aspră; Pletele în vânt,

Tăcită, înmiresmată armonios

Iubirea fermă; fin plăpând.

Tată…Mamă – de plete răvășit mereu

Chipul – codru – față a vieții

Copil cu drag al vostru eu!

Vă regăsesc în toți pereții…

Și piatră aș sta, și casă aș fi,

De nestricat aș fi mereu …

O piatră simplă în calea ta,

O piatră simplă, un minereu…

Tată-Mamă, și totul e pustiu

Și nici de mine nu întreb,

Din gol în gol e tot pustiu

Doar Tatăl, Mama, vii mereu!

Alexandru este o poveste întreagă pe care el însuși o va scrie într-o zi. A fost plecat o perioadă în Brazilia și apoi, în România. Dar dorul de casă l-a întors acasă.  Oferindu-ne cartea cu dedicație, Alexandru Pascal ne-a transmis următorul mesaj: ”să crești un ziar mare, dar să ai o rădăcină bună”. Rădăcina face trimitere, desigur, la editorul general, care a dat viață și acestei rubrici frumoase, de suflet, la ordinea zilei.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply