Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

CARTEA LA ORDINEA ZILEI:”Căutați și veți afla…”

0

În 2017 a văzut lumina tiparului cartea intitulată semnificativ ”Căutați și veți afla” cu subtitlul “Calea spre cer”, a protoiereului din Capitala Republicii Moldova, Ioan Plămădeală.

Atunci când intru în biserică, ca majoritatea oamenilor de altfel, merg să cumpăr o lumânare. Cea mai mare bucurie o am atunci când lângă mănunchiul de lumânări găsesc și o carte, de rugăciuni sau una care ne explică sensul vieții.

Așa mi s-a întâmplat să găsesc și această minunată carte, care încă mai păstrează mirosul unic al cernelii tipografice.

În toamna anului trecut, am intrat și în Biserica ”Schimbarea la Față a Mântuitorului” din municipiul Chișinău. Era momentul în care eu am înțeles pe deplin, după îndelungi căutări, că ”Da”, Dumnezeu există. Și orice am face, oriunde am merge și indiferent cât de mult am întreba, răspunsul este în noi înșine. Vrem sau nu vrem, dar noi, oamenii, am coborât pe culoarul Divin, la naștere. Iar calea care ne duce înapoi, la Cer, o căutăm un an, doi sau o viață întreagă.

Acest volum, binecuvântat de Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, aduce, o dată în plus, argumente pentru ca fiecare dintre noi să trăim o viață în liniște și pace.

”Salvarea lumii vine numai de la Dumnezeu. El singur poate vindeca rănile lumii, poate liniști popoarele, poate tămădui și izbăvi pământul de ateism, de indiferență, de dezbinări religioase, de ucideri, de desfrâu și multe alte păcate”, spune, în deschidere, patriarhul Vladimir.

Însuși autorul mărturisește: ”această lucrare este doar un mic îndrumar care sper să vă fie de folos în propria voastră cercetare și descoperire a lui Dumnezeu”.

Experiența parohului Ioan Plămădeală vine de la dialogul permanent cu oamenii, cu tinerii studenți, cu alți colegi, precum și din analize duhovnicești studiate de-a lungul timpului. Pasionat și dedicat, părintele Ioan Plămădeală în cartea sa folosește cuvinte simple, pe înțelesul omului de rând.

Dorința părintelui a fost și este ca prin destăinuirile domniei sale fiecare dintre noi, creștinii, să ne găsim ”calea spre Împărăția Tatălui Ceresc”.

Într-un scurt istoric, autorul precizează că ”nimeni dintre oameni și nici un popor nu poate trăi pe Pământ fără credință în Dumnezeu. Chiar dacă unii și-au pierdut credința, ei cred totuși în ceva abstract, cum ar fi filosofia, arta, muzica etc., creându-și din acestea un adevărat cult în locul cinstirii lui Dumnezeu. Aceștia sunt atei, idolatri…”

Necredincioși, într-un cuvânt. Atunci când se gândesc că nu există Dumnezeu, deja pornesc de la premisa că există. Negația se subordonează afirmației, dacă ar fi să ne gândim logic.

Foarte multe sfaturi și interpretări biblice. ”Nu ține minte răul și nu uita binele ce ți s-a făcut…Când faci cuiva bine, nu aștepta recunoștință și nici nu te mâhni pentru nerecunoștință, care e așa de obișnuită acum printre oameni; ci fă bine altora numai din dragostea către Dumnezeu…Oricât de bine ți-ar fi aici, adu-ți aminte că tu nu ești acasă și toate cele ce ai nu sunt ale tale, pentru că nu le poți lua cu tine pe lumea cealaltă”.

Și exemplele de acest gen pot continua. ”Căutați și veți afla”, spune Părintele Ioan. ”Ce să căutăm?”, întreabă, de asemenea, domnia sa. Răspunsul găsit de autor este citatul apostolului Matei: ”Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și Dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă”.

Bateți și vi se va deschide. Unde să batem, la ce uși? Există o ușă a harului, a îndurării, a iubirii lui Dumnezeu și această ușă o găsim în Domnul nostru Iisus Hristos. Multe uși ne mai stau încuiate și noi nu le putem deschide. Dumnezeu are chei pentru toate aceste uși. Și dacă o ușă nu ni s-a deschis, poate că este spre binele nostru și ne ferește de anumite pericole”, concluzionează, la finele primelor capitole, autorul.

Analiza dictonului ”cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide”, prin prisma Parohului Ioan Plămădeală, este aceasta: ”cere o inimă pricepută și înțelepciune, caută Împărăția lui Dumnezeu și bate la ușa care este Iisus Hristos și vei primi ceea de ce are nevoie sufletul tău”.

Dup descifrarea pasajelor biblice, protoiereul Ioan Plămădeală atinge și aspecte naționale, cu deosebită înțelegere și echilibru.

M-a impresionat îndeosebi acest paragraf: ”singurul lucru constant pe acest pământ mult pătimit, care azi se numește Republica Moldova, l-au reprezentat tradițiile și valorile noastre naționale și Învățătura de Credință Ortodoxă. Regimurile, politicienii au venit și au plecat, Biserica a fost și a rămas. Unii atacă Biserica în mod conștient și metodic, alții cad în plasa celor dintâi și răspândesc involuntar mesaje veninoase, dar în pofida acestui fapt, marea majoritate beneficiază de învățăturile promovate de Biserica Ortodoxă”.

Cartea trece în revistă de la A la Z diferite aspecte ce derivă din însăși umanitatea noastră. Cum să mă rog? Se poate ruga creștinul la biserică sau se poate ruga și acasă? Cum ne luptăm cu gândurile? Există un singur Dumnezeu pentru toți? Dacă Dumnezeu este bun, de ce există răul în lume? Cum să privească un creștin ortodox moartea? Ce să cerem de la Dumnezeu? Alcoolismul, calea pieirii? Despre credință, mândrie, invidie, laudă de sine și mânie. Lingușeala și fățărnicia. Bogăția. Facerea de bine și milostenia. Slava și sminteala.

Autorul atinge până și subiectul ”Biserica și mass-media”. Dumnezeu și Sfânta Scriptură. Raportul omului cu Dumnezeu. Relația părinți și copii. Păcatul și patimile. Inclusiv moartea, judecata de apoi, Raiul și Iadul.

În finalul cărții am înțeles, în sfârșit, că această carte este de fapt un alfabetar religios, creștinesc, informativ, care poate servi ca bază la orice studiu științific. În același timp poate ajuta oricărui om care are conștiință și este măcinat de întrebările fundamentale ale vieții – cine sunt, de unde vin și unde merg mai departe.

Unul dintre acești oameni sunt eu și îi mulțumesc autorului și prin intermediul acestui articol pentru această idee minunată de a ne deschide ochii să putem vedea calea.

Pentru că, nu de puține ori, și eu m-am întrebat ce a dorit să ne transmită Iisus când spunea: ”Eu sunt Calea, adevărul și Viața”… Voi v-ați întrebat?

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply