Get this Widget

Castelul de la Zlatna, clădire în care s-a filmat „Noi, cei din linia întâi”, este scos la licitație

0

Artmark Historical Estate scoate la vânzare Castelul de la Zlatna, celebru datorită filmului „Noi, cei din linia întâi”. Pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu s-a filmat parțial aici. În film au jucat memorabilii Ion Besoiu, Colea Răutu, Valentin Uritescu și Ștefan Iordache.

Cladirea a fost construită între 1936 și 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman). Acesta și-a început cariera politică în 1912 când a fost ales deputat din partea Partidului Poporului.

A deținut apoi funcții de conducere în diverse ministere pentru ca în 1940, Carol al II-lea să îl numească în funcţia de prim-ministru, funcție pe care a deținut-o până pe 4 septembrie 1940 când i-a predat şefia guvernului generalului Ion Antonescu.

Cunoscut om de afaceri, acesta a fost și director general al societății „Mica”, specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase.

Castelul a fost inițial folosit ca reședință de vară a familiei acestuia și ca sediu administrativ pentru societatea minieră. Statura și elementele de compoziție îl încadrează în stilul arhitectural Neoromânesc de influență moldoveană, foarte apropiat stilului Ghika-Budești.

Castelul este așezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafață construită de 1358 mp, 19 camere și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. Prețul de pornire este 295.000 euro.

Alături de Castelul Zlatna, în portofoliul recent al Artmark Historical Estate se găsesc și alte monumente reprezentative ale patrimoniului arhitectural și cultural național, ce au aparținut unor personalități marcante. Dintre acestea amintim: Conacul Oteteleșanu de lângă București, Conacul Procopie Casotta din Buzău, Palatul Andrenyi din Arad, Ansamblul arhitectural „Hanul Puțureanu” din Craiova, Casa Negustorească de secol XIV din Sibiu ș.a.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Artmark Historical Estate

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply