Get this Widget

Cele mai importante recomandări pentru cumpărătorii de imobile rezidențiale

0

RE/MAX România prezintă cele mai importante aspecte pe care cumpărătorii de bunuri imobiliare trebuie să le aibă în vedere înainte de a semna achiziția. Totodată, specialiștii RE/MAX explică de ce implicarea unei agenții imobiliare reprezintă un avantaj pentru client.

Potrivit specialiștilor RE/MAX, aspectele de natură juridică se află în topul elementelor de care ar trebui să se intereseze posibilii cumpărători ai unei locuințe. Aceștia trebuie să solicite, în primul rând, actele de proprietate asupra imobilului și extrasul de carte funciară, însoțit de notificările aferente, pentru a verifica posibile grevări din partea persoanelor juridice, fizice, a organelor de stat, băncilor sau altor instituții financiare. De asemenea, dacă vânzarea se face printr-un intermediar, pe baza unei împuterniciri notariale, este obligatoriu de verificat legalitatea și valabilitatea actului respectiv. Ulterior, trebuie clarificată starea civilă a proprietarului, deoarece, conform legii în vigoare, un imobil se poate înstrăina doar cu consimțământul ambilor soți. Toate înțelegerile între părți, indiferent de forma acordului pentru care acestea au optat, trebuie să fie întocmite în formă scrisă, sub sancțiunea nulității absolute.

Pe lângă aspectele juridice importante care trebuie avute în vedere, un cumpărător trebuie să fie atent la condițiile de înstrăinare ale bunului imobiliar, cum ar fi: stabilirea exactă a modului de transmitere a banilor, moneda de plată, indicarea prețului real (există riscul ca la o eventuală reziliere de contract, cumpărătorul să recupereze strict suma indicată în contract și nu cea reală transmisă), indicarea termenelor de intrare în posesie/eliberare a imobilului și să cunoască din timp cuantumul cheltuielilor notariale care intră în sarcina lui.

Fiecare vânzare de imobil are particularitățile sale, motiv pentru care cumpărătorii de bunuri imobiliare trebuie să acorde o importanță sporită tuturor detaliilor atât de ordin juridic, cât și financiar. În acest sens, implicarea unei agenții imobiliare cu expertiză poate reduce la zero riscurile, oferind calitate și siguranță întregului proces de selecție și achiziționare a locuinței”, a declarat Mihaela Keller, specialistă în vânzări/închirieri rezidențiale, RE/MAX Grup de Lux.

Întrucât un agent profesionist cunoaște piața și are acces la o bază de date solidă, poate compara eficient proprietățile asemănătoare, ajutând la stabilirea unui preț corect. De asemenea, întregul proces de cumpărare a unei locuințe durează, iar colaborarea cu un specialist poate salva mult din timpul cuiva care își caută o locuință pe cont propriu. Nu în ultimul rând, acesta se ocupă de partea birocratică și documentația necesară pentru ca tranzacția să se încheie în cei mai buni termeni.

Conform reprezentanților RE/MAX, cele mai importante cerințe în alegerea locuinței sunt locația, prețul și starea proprietății. În ultimii doi-trei ani, clienții sunt mai precauți, își alocă un timp mai îndelungat pentru căutări, au răbdare și caută cea mai bună ofertă care să le întrunească toate cerințele. În plus, sunt mult mai atenți cu banii lor, chiar dacă aceștia provin din credite bancare. În ceea ce privește perioada de vânzare a unui imobil,  aceasta depinde de mai mulți factori (locație, preț de listare, stare imobil), iar cu o promovare imobiliară de calitate, imobilul ar putea fi tranzacționat după 4-5 luni de listare.

Autor: Victoria Preda
Foto: RE/MAX / Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply