Get this Widget

Centenar Radu Beligan

0

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, la doar câteva zile după nașterea României Mari, de al cărei destin urma să fie legat până la sfârșitul vieții.

Radu Beligan, om de teatru complex – actor, regizor, profesor, director și animator teatral, a avut o carieră artistică extinsă pe mai multe perioade ale istoriei noastre, de la capitalism la comunism și la prezentul post-revoluționar. S-a bucurat încă din tinerețe de un mare succes, a făcut parte din distribuțiile de aur ale spectacolelor regizate de Sică Alexandrescu după piesele lui Caragiale, numele său devenind sinonim cu Rică Venturiano și Agamiță Dandanache. În anii ‘60 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care, în plină epocă a dictaturii comuniste și a esteticii realismului socialist, a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsând România într-un circuit teatral internațional remarcabil. A condus, timp de 20 de ani, Naționalul bucureștean, unde s-au montat spectacole după piese de referință din dramaturgia românească și universală, dar și texte ale unor autori străini interziși la vremea aceea.

Evenimentul „Centenar Radu Beligan” este organizat vineri, începând cu ora 17.00, Teatrul Național București, în parteneriat cu Primăria Capitalei și Centrul Cultural ArCub.

Evenimentul va fi moderat de criticul de teatru Marina Constantinescu și se va desfășura după cum urmează:

  • Ora 17.00: Proiecție video-mapping pe fațada Sălii Studio; Foaier Sala Studio: Vernisajul expoziției Radu Beligan (expoziția  va fi deschisă între 14 și 21 decembrie).
  • Ora 17.30: Foaier Sala Studio: Lansarea Albumului „Radu Beligan – 100”.
  • Ora 18.00: Sala Pictură: Evocare Radu Beligan, cu participarea următorilor: Felix Alexa, Simona Bondoc, Ion Caramitru, Mihai Călin, Florina Cercel, Marius Manole, Sanda Manu, Maia Morgenstern, Ludmila Patlanjoglu, Mircea Rusu, Adrian Vasilescu.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva OZ
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply