Get this Widget

Centrul Parisului ar putea deveni pietonal

0

Centrul Parisului, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, ar putea deveni pietonal. Propunerea a plecat din partea socialistei Anne Hidalgo, edilul Capitalei Franței. Ea a anunțat că vrea ca districtele cele mai centrale ale capitalei Franţei să devină pietonale pentru a contracara impactul negativ al autoturismelor asupra calităţii aerului şi a monumentelor.

După ce justiţia a validat controversatul proiect de a destina pietonilor 3,3 kilometri din faleza Senei – depus în tribunal în 2016 – Anne Hidalgo caută acum să interzică accesul vehiculelor în centrul capitalei franceze.

Totuşi, sursele consultate au explicat că această “pietonalizare” se va face “progresiv” şi că planul se va realiza după consultarea actorilor implicaţi, precum comercianţii. Ei au clarificat de asemenea că măsura va deveni efectivă în următorul mandat (2020-2026), în cazul în care Anne Hidalgo va fi realeasă în funcţie. Hidalgo, care a emigrat din Spania natală când era copil, a câştigat alegerile municipale în 2014 iar mandatul său de şase ani se încheie în 2020, scrie AGERPRES.

Cele patru districte pariziene pe care primăria vrea să le facă pietonale sunt cele mai centrale, unde se află monumente emblematice precum catedrala Notre Damme, Muzeul Louvre şi George Pompidou.

Anne Hidalgo, care prezidează grupul oraşelor împotriva schimbării climatice C40, este una dintre principalele voci critice din Franţa împotriva circulaţiei maşinilor poluante în oraşe şi o susţinătoare fermă a folosirii bicicletelor şi a maşinilor electrice.

Totuşi, restricţionarea traficului impus de primărie a întâmpinat critici ferme din partea opoziţiei de centru-dreapta şi utilizatorilor de automobile din afara Parisului, care sunt de părere că această măsură le prejudiciază mobilitatea.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply