Get this Widget

Colecția de artă a diplomatului român Vasile Stoica este scoasă la licitație

0

Impresionanta colecție de artă a diplomatul român Vasile Stoica (1889 – 1959) este scoasă la licitație de Artmark. Cu această ocazie, pasionații de artă vor avea ocazia să descopere o colecție foarte bine închegată de artă clasică europeană, cu nume de rezonanță precum: Jacopo Tintoretto, Paul Bril, Gerrit Dou, Giovanni Ghisolfi, Carlo Maratta, Giovanni Paolo Panini, Nicolas de Largillière etc.

Cine a fost Vasile Stoica

Nășterea lui Iisus, GIAMBATTISTA PITTONI

Vasile Stoica a fost un apropiat al lui Thomas Masaryk și al lui Ionel I.C. Brătianu, cunoscător a 14 limbi străine, luptător pentru fondarea și consacrarea României Mari, președinte în 1918 al Ligii Naționale a Românilor din America, ministru plenipotențiar în Bulgaria și Albania, Țările de Jos, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, negociator în 1946 al cauzei României ca țară cobeligerantă la Conferința de Pace de la Paris. A decedat la Jilava după 9 ani de detenție, în 1959.

Opere din categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil

Olimp, CARLO MARATTA

Multe dintre operele scoase la licitație pe 5 februarie fac parte din categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil.

Peisaj roman cu ruine, GIOVANNI PAOLO PANINI

Colecția preluată din familia diplomatului prin confiscare în 1977 de către statul român, s-a aflat în custodia Muzeului Național de Artă al României până în 2009, când a fost restituită moștenitorilor de drept.

Vânzătoarea de clătite, GERRIT DOU

Alături de operele colecționate de diplomatul român, în licitație se regăsesc și lucrări de artă semnate de: Picasso, Braque, Dali, Magritte, Matisse, Toulouse-Lautrec.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Artmark

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply