Get this Widget

Colecția soților Ion și Lucrezia Pacea este scoasă la licitație

0

Ion Pacea, unul dintre cei mai talentați artiști ai picturii române moderne, și soția sa Lucrezia au lăsat în urmă, pe lângă opere excepționale, și o colecție unică de artă.

Icoan praznicar pe lemn, Învierea Domnului, școala rusească, începutul sec. XIX,

În anii `50, începerea unei colecții era un adevărat act de curaj, sacrificiu. În perioada în care proletarii din toate țările… se uneau, nu era un lucru comun să colecționezi icoane de secol XVIII și secol XIX, obiecte bisericești, xilogravuri de școală japoneză.

Impresionant covor basarabean din lână, producție mănăstirească, datat 1846

Ceva mai simplu a reprezentat achiziționarea operelor unor importanți artiști români, pe care familia Pacea i-a cunoscut și i-a îndrăgit: Dărăscu, Ciucurencu, Ressu, Catargi, Steriadi etc. De exemplu, Ion Pacea în vremea studenției se întâlnea adesea cu Pallady în Cișmigiu, unde acesta picta.

Melancolie, Theodor Pallady

Pasionații de artă vor avea ocazia să liciteze pentru operele incluse în colecția Pacea în cadrul evenimentului organizat de Artmark, pe 21 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță.

Arta i-a unit

Lucrezia și Ion Pacea s-au cunoscut la Academia de Belle Arte, chiar în prima zi de cursuri. Cei doi au împărtășit o pasiune comună, fiind mari iubitori de frumos.

La finalizarea studiilor, în anul 1949 s-au căsătorit. Pentru o perioadă de timp au lucrat împreună în la atelierele de pictură, alături de profesorii Ressu sau Ciucurencu. Ulterior, Lucreția s-a îndreptat Artele Decorative, locul unde vocația sa își descoperea ecoul.

Pasiunea cu care lucra l-a făcut pe Ion Pacea repede remarcat în rândul iubitorilor de pictură.

Printre temele operei sale se evidențiază tema marinelor, realizate la Babadag, 2 Mai, Vama Veche sau Constanța, unde își petrecea verile, surprinzând marea în toate ipostazele sale, tema zborului și seria picturilor în alb și negru, realizate în tehnici de guașă, acrilic sau ulei, scrie Artmark.ro.

Revelațiile pe care le evocă sunt lumina și culoarea, exprimate în numeroasele expoziții personale sau colective, bienale, alături de camarazii Henri Catargi, Ion Musceleanu, Lucian Grigorescu, Ion Bițan, Alin Gheorghiu, Boris Caragea, Gheorghe Șaru, Ion Nicodim sau Gheorghe Apostu, deschise adesea de cuvântările lui Dan Hăulică sau ale lui Tudor Octavian.

Activitatea și dăruirea sa îi este răsplătită de-a lungul anilor cu distincții onorabile, precum Premiul Ion Andreescu în anul 1963 sau Premiul pentru pictură al UAP, primit în anul 1965 precum și apartenența ca membru de onoare al Academiei Române și diferite funcții în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici.

Colecția familiei Dr. Edgar Nicolau

Interesant vas cu glazură albastru pudrat, în maniera Jun, perioada dinastiei Ming, China, sec. XV

Cu acestă ocazie este pusă în vânzare și o altă colecție la fel de spectaculoasă, este vorba despre colecția familiei Dr. Edgar Nicolau.

Permis de pescuit, redactat în cuneiforme, a treia dinastie Ur, Sumer, cca. 2000 i.e.n.

Obiectele scoase la licitație sunt o adevărată călătorie în timp. Astfel, un Permis de pescuit, redactat în cuneiforme, eliberat nu de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, ci de către autoritățile celei de-a treia dinastii Ur, în urmă cu 4.000 de ani, va fi scos la licitație la un preț de pornire de 1.000 €.

Rar vas cu anse, glazurat tip blană de iepure, în maniera Jun, începutul dinastiei Ming, China, sec. XVII

La fel de rare sunt și cele două vase în manieră “Jun”, dinastia Ming (preț de pornire: 5.000 €, respectiv: 3.000 €).

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Artmark

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply