Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Comisia Europeană urmărește reducerea creditelor neperformante în sectorul bancar. Cum răspunde EBA?

0

Comisia Europeană urmărește reducerea creditelor neperformante în sectorul bancar, prezentând un plan de măsuri în acest sens. Pachetul de măsuri se bazează pe eforturile continue depuse de statele membre, de autorităţile de supraveghere, de instituţiile de credit şi de UE, care au dus la scăderea în ultimii ani a volumului de credite neperformante din bănci şi din statele membre ale UE.

Acest pachet completează acţiunile privind uniunea pieţelor de capital şi reprezintă un pas esenţial în direcţia finalizării uniunii bancare, una dintre priorităţile de prim ordin convenite de liderii UE în vederea consolidării uniunii economice şi monetare a Europei.

“Trebuie să profităm de faptul că Europa şi economia sa se redresează pentru a accelera reducerea creditelor neperformante. Acest lucru este esenţial pentru a reduce şi mai mult riscurile din sectorul bancar european şi a consolida rezistenţa acestuia. Dacă vor avea mai puţine credite neperformante în bilanţ, băncile vor putea să acorde mai multe credite gospodăriilor şi companiilor”, a declarat vicepreşedintele Comisiei responsabil cu stabilitatea financiară, Valdis Dombrovskis.

Executivul comunitar vrea ca băncile să pună deoparte fondurile necesare pentru a acoperi riscurile legate de creditele pe care le vor acorda în viitor şi care ar putea deveni neperformante. În acest sens, Comisia propune introducerea de niveluri minime comune de acoperire pentru împrumuturile nou acordate care devin neperformante. De asemenea, Comisia propune de asemenea ca băncile şi debitorii să poată conveni în prealabil asupra unui mecanism accelerat de recuperare a valorii creditelor garantate cu garanţii reale. În plus, executivul comunitar propune promovarea dezvoltării pieţelor secundare pentru creditele neperformante, prin armonizarea cerinţelor şi prin crearea unei pieţe unice la nivelul UE pentru administrarea creditelor şi transferul de credite bancare către terţi.

Un raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA) arată că propunerile CE care forţează băncile să pună deoparte mai mult capital pentru a opri acumularea de credite neperformante (NPL) va avea doar un impact modest asupra cerinţelor privind capitalul şi în cele din urmă va majora profiturile.

EBA a publicat miercuri o opinie care sprijină planurile UE de a obliga băncile să pună deoparte fondurile necesare pentru a acoperi riscurile legate de creditele pe care le vor acorda în viitor şi care ar putea deveni neperformante. Ca parte a procesului de reparare a sectorului bancar european, EBA a cerut recunoaşterea rapidă şi rezolvarea problemei calităţii activelor în UE.

Autoritatea Bancară Europeană apreciază că noile reglementări anunţate de UE vor ajuta băncile să rezolve în mod activ problema împrumuturilor neperformante. Instituţia avertizează că există o corelaţie ridicată între profitabilitatea scăzută a băncilor şi nivelul ridicat al creditelor neperformante din bilanţ. Scăderea generală a NPL, ca rezultat al măsurilor anunţate de UE şi a altor acţiuni luate în paralel, va contribui la majorarea profitabilităţii băncilor.

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply