Get this Widget

Conferințele PERIPATETICA

0

Ediția acestui an a Conferințelor PERIPATETICA și-a consumat prima zi între istorie și cultură. Mai întâi a fost excursia cu trenul pe cea mai veche cale ferată de munte din actualul sistem feroviar românesc, inaugurată în 1863 pe traseul Oravița-Anina, călătoria, sub genericul „Istorie industrială în Banatul Montan”, entuziasmând, desigur, participanții.

În Anina, ghidajul lui Cristian Mosoroceanu i-a purtat pe oaspeți pe străzile de poveste ale orășelului tradițiilor minerești rememorate acum o dată cu vizitarea unor vestigii, mărturii, instalații și vechi utilități care au fost, cândva, argumentele evoluțiilor economice ale zonei.

La revenirea în Oravița, Teatrul Vechi, primul edificiu al genului din cultura română actuală, inaugurat la 1817, a găzduit vernisajul expoziției foto „Din tainele adâncurilor”, propusă de Asociația Speo-Caraș și prezentată de Dragoș Dragomirescu, din partea coordonatorilor Conferințelor Peripatetica, Ionel Bota, directorul Centrului Cultural și Complexului Muzeal „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, Ion Gheorghe Chiran, documentarist al Centrului și Iosif Chiran, meteorolog, ultimii doi fiind și realizatorii acestei expoziții.

A urmat în sala vechiului Burgtheater, un recital susținut de Cvartetul Rubato, cu „Vânătoare” în si bemol major, dintre lucrările lui Mozart, apoi Cvartetul de coarde din Debussy, obținând aplauze meritate Evelina Mehedinți, vioară, Iulia Simona Mehedinți, vioară, Theodora Groșanu, violă, Ștefan Daniel Mehedinți, violoncel.

Autor: Ionel Bota
Foto: Ion Gheorghe Chiran

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply