Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Contract istoric:Egiptul va cumpăra gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari din Israel

0

Egiptul și Israelul au semnat un contract istoric în domeniul energetic. Documentul prevede că o companie egipteană va cumpăra gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari din Israel, în conformitate cu două acorduri pe 10 ani anunţate de cele două state.

Companiile Delek Group şi Noble Energy, care conduc fiecare consorţiile care operează zăcămintele offshore de gaze naturale Tamar şi Leviathan din Israel au anunţat că au semnat un acord cu compania energetică egipteană Dolphinus Holdings pentru a-i furniza o cantitate totală de aproximativ 64 miliarde metri cubi de gaze naturale pe parcusul unui deceniu, urmând ca jumătate din această cantitate să provină de la fiecare zăcământ iar veniturile să fie împărţit în mod egal între ele.

Reprezentanții grupului energetic israelian Delek au declarat că valoarea contractului ar urma să se ridice la 15 miliarde de dolari.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a afirmat că acest contract va aduce miliarde de dolari la bugetul statului şi va “consolida economia noastră şi legăturile regionale”. La rândul său, ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz a apreciat că acest este cel mai important contract e export semnat cu Egiptul după acordul istoric de pace semnat de cele două state în 1979, scrie AGERPRES. Amplasat la aproximativ 130 de kilometri vest de Haifa, zăcământul offshore de gaze naturale Leviathan a fost descoperit în luna decembrie 2010 şi este programată să înceapă producţia la finele lui 2019. De asemenea, exporturile de la zăcământul Tamar, care a început să producă încă din 2013, ar urma să demareze undeva între a doua jumătate a lui 2020 şi sfârşitul lui 2021.

Firmele Dolphinus şi Delek nu au oferit o dată precisă la care ar urma să înceapă livrările de gaze naturale din Israel spre Egipt, ceea ce înseamnă că mai sunt de rezolvat unele detalii. Una din opţiuni ar fi furnizarea gazelor naturle printr-un gazoduct mai vechi construit iniţial de Mediterranean Gas (EMG) pentru a livra gaze naturale în sens invers, din Egipt spre Israel. O altă opţiune ar fi utilizarea unei conducte care este în prezent construită în conformitate cu un acord în valoare de 10 miliarde de dolari privind exportul de gaze naturale de la zăcământul Leviathan în Iordania.

Israelul are puţine gaze naturale dar în ultimii ani a descoperit importante câmpuri de gaze naturale. Aceste rezerve de gaze naturale deschid posibilitatea ca Israelul să pună la punct noi legături strategice în regiune şi chiar să exporte gaze naturale spre Europa.

Autor: Sofia Bălan

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply