Get this Widget

Crește numărul insolvențelor

0

Cel mai mare boom industrial din ultimii 30 de ani din Zona Euro a luat sfârșit în noiembrie anul trecut. Acest impact s-a resimțit în primul trimestru din 2019: comerțul global este în declin (2,3% estimat de Coface, în comparație cu 3% în 2018), creșterea PIB globală se estimează că va fi cea mai slabă din 2016 (estimare de +2,9%, cu 0,3% mai puțin decât în 2018), iar companiile au o încredere mult mai mică, astfel încât își reduc investițiile.

Anul acesta, se estimează că numărul insolvențelor în afaceri va crește în 26 din cele 39 de țări analizate, comparativ cu doar 19 în 2018.

Deloc surprinzător, companiile europene sunt cele mai slabe: Coface anticipează o creștere de 3% a insolvențelor în Europa Occidentală și de 4% în Europa Centrală și de Est. În Germania, eroziunea încrederii în afaceri în sectorul producției este mult mai puternică decât în țările vecine. Deschiderea mare a economiei germane, combinată cu expunerea sa la destinații riscante, precum Turcia, Marea Britanie, China și, într-o măsură mai mică, Statele Unite, afectează vânzările internaționale. Comenzile au scăzut cu peste 4% în martie pentru producători, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2017.

După sectorul auto, al cărui calificativ în Europa, America de Nord și America Latină a fost redus de Coface la începutul acestui an, acum a venit rândul furnizorilor să sufere consecințele scăderii vânzărilor de autoturisme. Sectorul chimicale este afectat în mod deosebit.

Și companiile petrochimice sunt sensibile la majorarea prețurilor petrolului și etanului și la modificările privind reglementările și comportamentul consumatorilor, care sunt din ce în ce mai preocupați cu privire la mediu. Această tendință a determinat Coface să scadă calificativul sectorului substanțelor chimice din Statele Unite, Germania și Olanda la risc mediu și la risc ridicat în Franța, Marea Britanie și Italia.

Creșterea prețului petrolului (care ar trebui să rămână la un nivel confortabil, 65 USD în medie în 2019, potrivit Coface) și recenta reorientare a politicii monetare a Rezervei Federale a Statelor Unite contribuie la stabilizarea riscului de creditare din Orientul Mijlociu.

Prin urmare, calificativul Arabiei Saudite este ridicat la B. Sectoarele textile – îmbrăcăminte și lemn beneficiază de asemenea de cheltuieli bugetare sporite, ceea ce explică îmbunătățirea calificativelor lor la risc mediu.

În Emiratele Arabe Unite, țara al cărui calificativ a fost îmbunătățit în februarie, trei sectoare se încadrează în categoria risc mediu: auto, respectiv ca răspuns la numeroasele proiecte de infrastructură, inclusiv Expo 2020; retail, susținut de creștere accelerată, investiții și turism; și textile – îmbrăcăminte, caracterizat de o putere de cumpărare mai mare și schimbarea comportamentului clienților.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva OZ
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply