Get this Widget

Creşterea populaţiei şi modificarea dietei schimbă strategia BERD în domeniul agribusiness

0

Creşterea populaţiei şi modificarea dietei produc schimbări și în strategia Băncii Europene Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în domeniul agribusiness.

Până acum, investițiile instituției financiare în acest sector au depășit 6,7 miliarde de euro, dar BERD are în vedere faptul că modificarea dietei și creșterea populației ar urma să producă o majorare cu 50% a cererii de alimente până în 2050, ceea ce va avea un impact clar asupra resurselor naturale şi mediului. Noua strategie BERD în domeniul agribusiness recunoaşte diversitatea economiilor în care banca investeşte şi răspunde la modificarea mediului prin adoptarea unei abordări responsabile, sustenabile şi inovative. Implicarea BERD în acest sector se întinde de-a lungul întregului lanţ de producţie.

BERD este cel mai mare furnizor de finanţare pentru sectorul agribusiness în regiunile în care operează. Alimentaţia joacă un rol fundamental în viaţa noastră, iar o abordare inovativă este necesară pentru un viitor sustenabil în acest sector“, a declarat directorul BERD pentru Agribusiness, Natalya Zhukova.

Noua strategie recunoaşte necesitatea găsirii unui echilibru între cererea pentru produse agricole şi impactul procesului de producţie asupra mediului. Strategia va fi implementată pe baza unei abordări adaptate de-a lungul lanţului de producţie pentru a creşte în mod eficient producţia alimentar, reducând în acelaşi timp impactul sectorului agribusiness asupra mediului.

În economiile în care investeşte, BERD este cea mai activă instituţie multilaterală în sectorul agribusiness. Între 2010 şi 2017, BERD a investit 6,7 miliarde euro în 447 de proiecte din sectorul agribusiness, ceea ce reprezintă 8% din investiţiile cumulate ale BERD în această perioadă. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să treacă la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply