Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Criminalitatea cibernetică poate băga lumea într-o nouă criză financiară. Nota de plată anuală pentru economia mondială se ridică la 600 miliarde dolari

0

Criminalitatea cibernetică devine din ce în ce mai agresivă, iar economiile lumii au de plătit facturi tot mai ridicate din cauza atacurilor online.

 

Firma McAfee, specializată în protecţia împotriva atacurilor informatice, şi centrul de reflexie Center for Strategic and International Studies (CSIS) au dat publicității un raport din care reiese că nota de plată pe economiile din întreaga lume trebuie să o achite anual din cauza acțiunilor infractorilor cibernetici se ridică la suma de 600 miliarde dolari sau 0,8% din PIB-ul mondial. Îngrijorător este că factura devine de la an de an tot mai mare. Statisticile arată că în 2014 acțiunile teroriștilor online ne-au costat 445 miliarde dolari,pentru ca trei ani mai târziu să ajungă la 600 miliarde dolari.

 

Casa Albă a făcut public o informație legată de acest fenomen, anunțând că în 2016 economia americanăa înregistrat pierderi cuprinse între 57 şi 109 miliarde de dolari de pe urma criminalităţii cibernetice.

Referindu-se la extinderea criminalității cibernetice, experții atrag atenția că fenomenul este cauzat de faptul că se înregistrează o răspândire a criptomonedelor. În plus, piraţii informatici adoptă rapid noi tehnologii. “Lumea digitală a transformat aproape fiecare aspect al vieţii noastre, în special noţiunea de risc şi criminalitate, astfel încât activităţile criminale sunt mai eficiente, mai puţin riscante, mai profitabile şi mai uşor de pus în practică”, susţine directorul de tehnologie de la McAfee, Steve Grobman.

 

Raportul arată că țintele favourite ale infractorilor sunt băncile, iar statele sunt cea mai periculoasă sursă de cybercrime. Rusia, Coreea de Nord şi Iranul sunt cele mai active în atacurile care vizează instituţiile financiare în timp ce China este cea mai activă când vine vorba de spionajul cibernetic. Atacurile de tip “ramsomware” sunt modalitatea de atac cu cel mai puternic ritm de creştere, graţie proliferării unor adevărate pieţe pe Internet, al căror număr a depăşit pragul de 6.000, care oferă servicii de piraterie. Autorii raportului precizează că furturile de proprietate intelectuală reprezintă cel puţin 25% din costul total al criminalităţii cibernetice şi pun în pericol securitatea naţională atunci când vizează tehnologia militară.

Autor:Mihai Colț
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply