Get this Widget

Cristian Botez a primit ficatul salvator

0

Donarea de organe salvează vieți! Jurnalistul Cristian Botez a primit ficatul care îi poate salva viața. Ziaristul a fost supus în noaptea de marți spre miercuri unui transplant de ficat, intervenție realizată de medicii de la Institutul Clinic Fundeni. Operația a fost posibilă datorită faptului că familia unui pacient aflat în moarte clinică a fost de acord cu donarea de organe.

Apropiații jurnalistului transmit mulțumiri familiei donatorului și se roagă pentru sufletul acestuia.

O lecție de omenie

Cazul ziaristului Cristian Botez vine să confirme faptul că moartea unor oameni poate aduce noi șanse la viață pentru cei aflați în suferință pe un pat de spital. Donarea de organe reprezintă speranța de care au nevoie persoanele înscrise pe listele de așteptare în vederea realizării unui transplant salvator. Românii ar trebui să înțeleagă importanța donării de organe, și chiar dacă pierderea cuiva drag reprezintă o tragedie, ei pot alege ca, atunci când este posibil, să transforme o astfel de tragedie într-o bucurie pentru cei care au șansa să trăiască.

Prelevare de organe la DEVA și Oradea

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, a fost realizată o nouă prelevare de organe, donatorul fiind un bărbat în vârstă de 60 de ani, aflat în moarte cerebrală din 7 aprilie.

Echipe de medici din Bucureşti şi Cluj Napoca au prelevat mai multe organe, cu ajutorul cărora vor fi salvate alte vieți.

Este posibil ca chiar această prelevare de organe să fie cea care i-a dat șansa la transplant lui Cristian Botez.

Managerul SJU Deva, Delia Băda,  a explicat că donatorul suferise un accident vascular cerebral (AVC) și se afla în moarte cerebrală.

În jurul orei 23.00, am fost prezentă pe secție. Am luat legătura cu medicul șef al ATI, Ioana Kovacs și domnul doctor Anghel Lucian Bunea, care au supravegheat pacientul, pentru a-i menține funcțiile vitale. Pacientul avea 60 de ani și suferise un AVC. Doar anumite organe au fost prelevate. Au fost echipe de medici din Cluj și București. Pentru prima dată, de când se fac astfel de intervenții la SJU Deva, s-a reușit prelevarea plămânilor, fiind și printre puținele intervenții de acest gen din țară. S-au mai prelevat rinichii, tendoane, os și cornee”, a precizat managerul Delia Băda.

Și la Spitalul Județean Bihor, echipe de medici din București și Oradea au prelevat rinichii şi corneea unui bihorean de 60 de ani care intrase în moarte cerebrală.

Dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor, a explicat că donatorul a fost un bărbat de 60 de ani dintr-un sat din Bihor, care a făcut hemoragie cerebrală, a fost operat miercurea trecută, iar duminică a fost declarat în moarte cerebrală. Familia și-a dat acordul luni pentru prelevarea de organe. Rinichii au fost transportaţi cu un elicopter la Centrul de Transplant din Iaşi, iar corneea a fost trimisă la Bucureşti. Ficatul, plămânii şi cordul nu au fost declarate eligibile.

Prelevarea de organe a fost realizată de o echipă formată din medicii Darina Barzan, Alexandru Martiniuc, Guenadiy Vatachki și asistentul Cezar Ioniță, de la clinica Fundeni, alături de dr. Larisa Holhoș (oftalmolog), Tudorel Florian Sabău (ATI), Ștefan Pataki (ATI) și asistentele Aurelia Cheregi și Gabriela Pușcaș, de la Spitalul Județean din Oradea.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva OZ

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply