Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Criza imunoglobulinei a obligat România să declanșeze mecanismul de alertă european și să ceară sprijinul NATO

0

Sistemul medical din România se confruntă cu o criză fără precedent legată de asigurarea imunoglobulinei pentru pacienți. Pentru a putea soluționa problema, autoritățile de la București s-au văzut obligate să declanșeze Mecanismul de Protecţie Civilă european prin care solicită imunoglobulină. În paralel, România a apelat și la sprijinul NATO.

“Pentru a putea rezolva această problemă, statul român a suspendat clawback-ul pentru acest produs pentru o perioadă de doi ani de zile şi totuşi nu s-a întâmplat nimic. Pentru luna martie nu se preconizează să intre nicio fiolă de imunoglobulină în ţară. Pentru aprilie sunt nişte promisiuni, dar eu nu mai cred în aceste promisiuni. Prin urmare, am informat Cabinetul prim-ministrului în cursul zilei de astăzi şi am primit acceptul să declanşăm această procedură. Această procedură este practic o alertă la nivel european prin care solicităm cantităţi de imunoglobulină pentru România. Adică această solicitare a noastră pe care am făcut-o IGSU se publică într-un sistem electronic la nivel european al mecanismului şi statele care au acces la acest sistem ne pun la dispoziţie cantităţile pe care dânşii le au în ţară “, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a anunțat că România a apelat şi la mecanismul NATO pentru imunoglobulină. “Acum mi-a venit adresa de la doamna ministru semnată, aşa că vom parcurge exact demersurile care se fac în mod oficial. Adică IGSU, care este punctul de contact pentru astfel de mecanisme, o să trimită solicitarea, explicând că noi vom suporta costurile şi vom suporta transportul prin UNIFARM. Singura problemă este să identificăm stocul necesar pentru noi, ca să fie pus la dispoziţie, îl procurăm şi îl aducem de urgenţă în România. Ţările care identifică astfel de stocuri vor lua legătura cu noi şi vor pune la dispoziţie stocurile”, a explicat Raed Arafat.

Oficialul MAI este de părere că, în cazul imunoglobulinei, ar putea fi vorba şi despre o formă de presiune a firmelor asupra Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea preţului. “Ştiţi foarte bine că au fost multe discuţii cu firmele importatoare sau fabricante care nu au ajuns cu ele la un final. În final, trebuie să recunoaştem că este şi o formă de presiune asupra Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea unui preţ sau altul”, a spus secretarul de stat.

Declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă se realizează în baza Deciziei 1313/ 2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români. România are nevoie lunar de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame

“Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a OUG 100/ 2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/ 2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli autoimune, boli neurologice”, precizează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Sursa:www.medicaestetica.ro

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply