19 martie 2024
3.6 C
București

Cu dozele trimise de România, Republica Moldova a început campania de vaccinare împotriva COVID-19

Cu dozele trimise cu titlu gratuit de România, Republica Moldova a început, marți dimineață, campania de vaccinare împotriva COVID-19. Prima persoană vaccinată a fost Alexandru Botezatu, şeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă II din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Ţin acest certificat de vaccinare cu aceleaşi emoţii cu care am primit diploma de absolvire, cu gânduri bune că în sfârşit există o speranţă. (…) Vaccinul este colacul de salvare”, a declarat medicul Alexandru Botezatu, citat de presă de la Chișinău.

Exemplul medicului a fost urmat și de lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă și de toți lucrătorii medicali la nivel național.

Vaccinul AstraZeneca, livrat cu titlu gratuit de către România, a fost distribuit marți dimineață în toate Centrele de vaccinare din țară și inițiată campania de vaccinare la nivel național.

Conducerea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a anunțat că primii vor fi vaccinaţi medicii de la terapie intensivă şi cei din secţiile cu profil COVID-19. Ulterior, de vaccin vor beneficia toţi angajaţii din sistemul medical.

Vaccinul AstraZeneca este precalificat de Organizația Mondială a Sănătății și înregistrat în Republica Moldova, de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la data de 26 februarie curent. Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind de la 4-12 săptămâni și este administrat persoanelor cu vârsta 18+. Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat până în prezent în peste 50 de țări, prima țară fiind Marea Britanie, urmată de UE și India”, precizează MSMPS

Sâmbăta trecută, în Republica Moldova au ajuns primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca donate de România. Dintre acestea, 10.800 de doze vor ajunge în următoarele zile în spitalele din republică, iar 1.800 de doze vor fi trimise instituţiilor medicale din stânga Nistrului.

Conducerea MSMPS a precizat că monitorizarea procesului de vaccinare va fi făcută prin intermediul unei platforme, iar datele vor fi raportate la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) şi MSMPS.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: MSMPS
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei