Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

CU NATALIA ÎN BUCĂTĂRIE: Astăzi învățăm să gătim piftie sau răcitură de cocoș

0

Piftia, în România și răcitura, în Republica Moldova. Aceasta este nelipsită de la masa tradițională moldovenească. Și din acest motiv am ales să vă dezvăluim această rețetă la Ordinea Zilei.

Pe masa festivă tradițională, în R. Moldova, la loc de cinste se află așezată ”răcitura de cocoș”. Așa că Natalia Enachi ne spune câteva dintre secretele acestui preparat extraordinar de gustos. Gospodinele se întrec în crearea ornamentelor pe platouri, înfrumusețând zeama de cocoș fiert cu morcovi, ouă și verdeață.

Ținută la rece această compoziție se transformă, desigur, în răcitură.

Rețeta:

  • 1 cocoș de 1,5-2 kg
  • 2-3 cepe
  • 1-2 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 5-6 căței de usturoi
  • Foi de dafin
  • Piper negru boabe
  • Sare

Cocoșul, curățat și spălat, se taie în bucăți și se acoperă cu apă rece. Se lasă așa câteva ore. Apoi, turnăm altă apă, curată, și îl punem la foc mic. Apa trebuie să fie cu 3,4 degete mai sus decât nivelul cărnii din cratiță. Compoziția se ține pe foc două ore. Din când în când, înlăturăm spuma și grăsimea care se ridică la suprafața apei.

Când au trecut cele două ore de fierbere, adăugăm morcovii, ceapa și rădăcinile, sarea și condimentele. Se fierb toate acestea împreună încă 2-2,5 ore. Spre final, cu 30 de minute înainte de a stinge focul, adăugăm usturoiul.

Așezăm carnea în platourile întinse, după ce am înlăturat oasele mari și inestetice. Lângă carne așezăm ca ornament morcovii fierți și verdeața.

Zeama în care a fiert cocoșul  se strecoară și se gustă de sare, să fie echilibrată – nici prea sărată, nici nesărată. Compoziția se ia cu polonicul și se toarnă încet deasupra cărnii.

Acest aranjament se pune la frigider pentru a se ”prinde”, a se întări, devenind o creație omogenă și delicioasă!

NATALIA VĂ UREAZĂ POFTĂ BUNĂ!

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply